22-11-09

Noorwegen redt het regenwoud van Guyana

guyana1    

Guyana ligt in Zuid Amerika, tussen Venezuela en Suriname en ten noorden van Brazilië, heeft de oppervlakte van 7 x België en is een voormalige kolonie van Groot Brittannië. Bovendien zijn ze , met hun 765.000 inwoners, de eigenaars van een land met 80 % wouden, waarin ook het 400.000 hectare groot natuurreservaat Iwokrama gelegen is. 

De regering wil nu het reusachtige regenwoud onder internationaal beheer brengen in ruil voor economische steun ( ze zijn ook het armste land in Zuid Amerika, van de natuur kan je niet leven ) van Groot Brittannië. Steun onder vorm van ontwikkelingshulp en technische assistentie op gebied van groene economie. Een ruil als het ware : economie voor ecologie. Deze overeenkomst zou een duidelijk signaal zijn naar de onderhandelaars van Bali. Sommige experts spreken zelfs van een " doorbraak in de strijd tegen de klimaatverandering. " Want het rapport Stern stelde toch ook dat wouden de grootste kans zijn voor een kostenefficiënte en onmiddellijke reductie van de CO2 uitstoot. Bron : De Morgen dd 27/11/2007

Hvandeker : Als signaal kan dat tellen. Dit in een aanvaardbaar akkoord gieten en toepassen is een ander paar mouwen. Voorlopig vind ik dit een slimme zet van de president van Guyana, de heer Bharrat Jagdeo, een economist van opleiding. Intussentijd kan je misschien het Iwokrama in levende lijve of virtueel eens bezoeken. Het moet er prachtig zijn, een soort aards paradijs op aarde met jaguars, grote miereneters, anaconda's en zwarte kaaimannen als ( weliwaar bedreigde ) diersoorten alsook prachtige watervallen en tropische wouden .  Zie : http://www.iwokrama.org/home.htm

Deel 2 : Er is nu een akkoord tussen Guyana's regering en die van Noorwegen , nadat de Britse er niet was op ingegaan. 168 miljoen Euro hebben ze er voor veil. Met dit soort samenwerking wordt er een brug gebouwd tussen rijke en ontwikkelingslanden via een werkbaar model. Daardoor wordt regenwoud beschermd tegen ontbossing op een heldere en transparante wijze.

Hvandeker : De volhouder wint en dat is de regering van Guyana. Om nog beter te begrijpen waar het over gaat, bekijk nog eens even de website van hierboven. Om even weg te dromen, in deze harde zakenwereld, en te zien dat er mogelijkheden zijn om een andere weg te bewandelen dan die van de soms schaamteloze uitbuiting. 

guyana2

 

22:58 Gepost door hvandeker in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: noorwegen, iwokrama, guyana |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.