06-11-09

Noordzeebries is booming business

6410_toparticlephoto

Bron DM 28/10

Als alle plaatsen en concessies op de Thorntonbank ( en omgeving ) zullen ingenomen zijn, zal dat alles samen zorgen voor stroom voor 2.000.000 gezinnen ( of 10 % van het totaal verbruik). De kracht van de befaamde Noordzeebries zal steeds efficiënter en door steeds krachtiger turbines worden aangewend, daarom. Offshorewindturbines zijn dus booming business geworden want in totaal wordt er , op termijn, 2.300 - 2700 MW productie voorzien. Bovendien wordt er ook nog eens 2.000 MW op land voorzien. België heeft geen grote lappen grond voor zonne-energie en ook geen waterkrachtcentrales dus is offshorewindenergie de manier om ons aandeel groene energie flink op te trekken.  

Maar het stroomnetwerk is niet aangepast ( niet sterk genoeg ) om die energie op te vangen, dat is de Achilleshiel van dit alles, jammer genoeg vandaag. Maar ' ze ' werken eraan, zegt men. Niet genoeg, zeggen anderen. Mogelijk wordt ' het stopcontact in zee ' de oplossing, een vijflandencontract voor de verbinding van alle windenergieparken in de Noordzee.

Hvandeker : Dit alles ruikt enerzijds fris ( de Noordzeewind ) en anderzijds onfris ( de traagheid van overheden, de technische vertragingen en zelfs vertragingsmechanismen omtrent de ring ). Eén ding is voor mij duidelijk : deze projecten zullen , vroeg of laat , bijdragen tot een groenere energieproductie en - consumptie. Hoe legt men overigens uit dat er in 2015 - moment dat enkele oude kerncentrales totaal 1700 MW zouden moeten sluiten maar niet zullen sluiten wegens ' bevoorradingsrisico's ' - onvoldoende energie zou zijn, als men het voorgaande bekijkt, tenzij men bewust op de rem gaat staan ?

De commentaren zijn gesloten.