06-11-09

Indianenverhalen over windenergie.

windmolens2

Volgens de Organisatie voor Duurzame Energie ( ODE ) Vlaanderen circuleren er erg veel wilde en andere foute verhalen over windenergie. Bron www.ode.be

1. Windturbines zouden gevaarlijk zijn. Er worden steeds zeer strenge veiligheidsstudies voorzien en uitgevoerd vooraleer er een vergunning komt. Voor windturbineparken van meer dan 10 MW is ook een milieu-effectenrapport vereist. 

2. Windturbines zouden veel lawaai maken. Dat was vroeger zeker het geval. Vandaag is dat sterk verbeterd. Bij de milieuvergunning worden strenge geluidsnormen opgelegd.

3. Windenergie zou niet rendabel zijn. Dat was vroeger zo maar dank zij het systeem van groenestroomcertificaten zijn windmolens wel rendabel.

4. Windenergie zou een probleem vormen voor het electriciteitsnet . Het Belgisch net is juist gebouwd om vooral stroom van grote nucleaire en andere centrales op te nemen. Niet om dat van massa's ( bv 20 % van het totaal ) windenergie op te vangen, zoals dat wel in Denemarken ea landen het geval is. Maar daar komt  flinke verandering in, ook bij ons, omdat de nieuwe turbines een stuk ' netvriendelijker ' zijn geworden. Een verdere aanpassing van het net dringt zich wel op omdat er steeds meer windtubines het daglicht zien.

5. Ik kom zonder stroom zitten als het niet waait. Neen, thuis merkt men daar niets van omdat noch de productie, noch de consumptie van electriciteit samenvallen en er een soort scheidsrechter voor zorgt dat alleen de stroom die men nodig heeft op het net terechtkomt, van waar die ook afkomstig is .    

Hvandeker : Van wie zouden die indianenverhalen toch komen ? En hoe komt het toch dat het verzamelen van de nodige papiereb om turbines te mogen bouwen zo lang duurt ? Er is evenwel een oude gezegd : de vooruitgang kan je niet tegenhouden. Windenergie hopelijk ook niet, maar de weg zou korter moeten, veel korter, want de klimaatontwrichting neemt ook de kortste weg. 

21:03 Gepost door hvandeker in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gevaarlijk, lawaai, ode, niet rendabel, electriciteitsnet |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.