05-11-09

De G-files van week 44

foto6

 

 

 

 

 

1. DM 28/10 : Helft van de Europese steden kampen met geluidsoverlast. Zowel het lucht- , het weg- en het spoorverkeer deden meer dan hun duit in het zakje. Gevolgen liggen voor de hand : slaapproblemen, leerproblemen, nervositeit en te hoge bloeddruk. Meer dan 55 decibel voor 41 miljoen Europeanen en zelfs hoger dan 70 decibel voor een kleine 4 miljoen Europese stedelingen.

Hvandeker : Hallucinante cijfers. En toch denk ik dat er meer zijn die last hebben van lawaai. Ik vrees dat verhuizen, als je kan, de enige oplossing is voor dit gezondheidsprobleem.

2. DM 28/10 : Het Amerikaans electriciteitsnet is niet meer wat het zou moeten zijn. Nooit geweest overigens. Er is nu een plan om de VS naar het tijdperk van de hernieuwbare energie te brengen. Kostprijs 3.4 miljard dollars. De huidige netwerken uitbreiden met enkel een aantal zonnepanelen is niet de juiste manier. De technologie vandaag van dit netwerk is 100 jaar oud, verspilt massa's energie en heeft een sterk verhoogd risico op pannes van alle aard. Men zal dit alles omvormen tot een intelligent netwerk ( een smart grid ) waar heel wat verschillende partijen diensten zullen verlenen : bedrijven, openbare diensten, steden, fabrieken, misschien zelfs een reeks particulieren.

Hvandeker : consumenten zullen daardoor ook producenten worden. Maar het genoemde bedrag is volgens mij veel te weinig om iets deftig op te bouwen.

3. DM 28/10 : L' Oréal opent eerste Europese energieautonome fabriek. Eneco en Bio Energie Europa bouwden een 3,2 MW biogascentrale. De biomassa is voor 25 % maïs en voor 75 % restanten uit de voedingssector.De overtollige stroom gaat op het net. Ander cijfer : 32.000 ton minder CO2 dan stoken met aardgas.

Hvandeker : De installatie is in Libramont. Toch iets om fier over te zijn en bovendien kan de opgedane kennis in het buitenland gebruikt worden.

    

De commentaren zijn gesloten.