26-10-09

Complottheorie of trieste werkelijkheid ? Smart grid steeds verderaf...

6208_toparticlephoto_1

Wie zal het zeggen, maar het geeft allemaal wel te denken...

Ene Alex Polfliet heeft het, niet echt zwart op wit maar toch, eens nageplozen en is tot de slotsom dat een en ander geen toeval meer kan zijn : Suez Electrabel probeert hernieuwbare energie , via de Federale en Vlaamse regering , te dwarsbomen. Uiteraard op een erg voorzichtige maar geraffineerde manier, zodat het niet opvalt... Er zijn recent zoveel maatregelen getroffen ( en teruggedraaid vooral ) welke nadelig zijn voor de verdere groei van alternatieve energie. En dat het allemaal wat samenvalt is typisch en opvallend. Voorbeelden ?

1. Vlaamse regering draait de tussenkomst van de groenestroomcertificaten terug van 450 Euro naar veel minder. Reden : ook federaal betaalt hiervoor en dat is dus dubbel gebruik, wat had kunnen kloppen, maar nu niet meer. Zie punt 2.

2. De fiscale aftrek - federaal - voor die zonnepanelen wordt geschrapt wegens besparingen.

3. Vlaamse Crevits heeft de spelregels om ecologiepremies te verkrijgen zwaar bemoeilijkt via een hoop nieuwe formaliteiten. Dat treft vooral bedrijven die deze overheidssteun goed zouden kunnen gebruiken.

4. Wil je stroom zetten op het electricitetsnetwerk dan moet je daarvoor sinds juli 2009 ook betalen aan Eandis ( dochter van Electrabel ). Dat is natuurlijk alleen maar ten nadele van producenten van hernieuwbare stroom. Een enorme meerkost voor producenten van wind-  en vooral zonne-energie.

Bron : DM 21 oktober 2009

Hvandeker : Toeval ? Neen, ik denk dat het de trieste werkelijkheid is, al deze recente acties in eenzelfde tijdspanne. Er zouden meer personen en instanties moeten zijn ( oa consumentenorganisaties, verenigingen uit het middenveld, milieuverenigingen, ed ) die dit verder onderzoeken en aan de kaak stellen. Maar zoals we al even weten : GDF-Suez/Electrabel en aanverwante dochters van deze groep staan zo sterk. Dat ondervinden onze ' leiders ' dagelijks. Dat is net HET probleem. Opnieuw David tegen Goliath... Go Polfliet Go. Klokkenluiders tekort in dit landje... De ' smart grid ' is nog steeds veraf, eigenlijk steeds verder.    

 

Commentaren

hernieuwbare energie terug naar af ? En om het lijstje van 'toevalligheden' nog wat langer te maken: in de nieuwe Vlaamse begroting moeten het IWT en het VITO (2 onderzoeksinstellingen die voornamelijk met hernieuwbare energie en energiebesparing bezig waren) samen liefst 39 miljoen inleveren...

Gepost door: Alex Polfliet | 18-11-09

De commentaren zijn gesloten.