25-10-09

Belg gaat liefst dichtbij en ethisch verantwoord winkelen

6783_toparticlephoto

OIVO onderzoek wijst op belang van ethische criteria voor consumenten

 Voor het zevende jaar op rij onderzocht het OIVO via de Consumer Behavior Monitor hoe consumenten hun producten en winkels kiezen. Arbeidsomstandigheden, eerlijke handel, eerbied voor het milieu en nabijheid zijn beslissende factoren als het gaat om het kiezen voor een bepaalde winkel. Maar de prijs blijft, vooral in crisistijd, het eerste criterium voor het kiezen van een product in die winkel.

Hoewel de prijs het eerste criterium blijft bij het kiezen van een voedingsproduct, zien we een evolutie bij de andere criteria: de versheid van producten en de toegankelijkheid (nabijheid, parkeerplaats) worden door meer consumenten genoemd. De consumenten dringen aan op gecertificeerde producten. De ethische criteria (eerbied voor arbeidsomstandigheden, voor het dierenwelzijn, voor het milieu en voor de fair trade) winnen aan belang, ook al blijft het aanbod beperkt en de informatie voor de consument vaak ontoereikend als het gaat over de oorsprong en het ethische karakter van de aangeboden producten.

De prijs/kwaliteitverhouding is het essentiële element voor het kiezen van een non-foodproduct. Anderzijds vormen de sterkte, de veiligheid, de variatie en het merkvertrouwen elementen voor differentiatie.
De ethische criteria (eerbied voor arbeidsomstandigheden, voor het dierenwelzijn, voor het milieu en voor fair trade), die al in 2005 meespeelden in de aankoop van voedingsproducten, worden nu ook belangrijk voor het kiezen van non-foodproducten.

Meer informatie en de volledige studie is te vinden op de website van het OIVO: http://www.oivo.be

Bron: diverse websites en een analyserend artikel in DM dd 24 oktober 2009

Hvandeker : Dit opent perspectieven als consumenten,  naast de prijs, andere meer ethische argumenten gaan gebruiken om artikelen te kopen. Dat moet producenten tot nadenken stemmen. Wil je verkopen ? Produceer dan anders , let op de arbeidsomstandigheden, het dierenwelzijn, het milieu, etc ! De consumenten, zeker zij die aan deze enquete hebben meegewerkt, denken dan blijkbaar toch ernstig na en niet alleen over de prijs. Maar hoe representatief is deze beperkte groep, in een enquete wil je het altijd goed doen, toch ?

 

Commentaren

Shop for free and earn cash working as a mystery shopper. Take this golden opportunity and take yourself and your spouse on that dream
cruise or take yourself on that shopping spree you have always wanted. Do
all this and more FREE OF CHARGE and still earn some cool cash while doing
this. Also qualify for a lot of freebies and allowances while on the job.
To apply you have tobe 18 years and above and also possess good
communication skills,also you must be honest and trustworthy as the whole
essence of Mystery shopping is accountability.

What are you waiting for? Send your interests to:


mysteryshopperrecruitment@googlemail.com

Inquiries are also welcome.

Gepost door: james webber | 19-01-10

De commentaren zijn gesloten.