19-10-09

Estland - België 2 - 0 en GDF-Suez/Electrabel - België 10 - 0 deel 2

kerncentrale2

Mogelijk is het verlies tegen Estland al verteerd en vergeten, maar de nederlaag tegen GDF-Suez Electrabel zeker niet. 10 - 0 , het is wel echt een bittere pil voor ons slappe landje met haar slappe regerinkje. Toeval of niet maar op 16 oktober 2009 zette DM nog eens de 10 SUEZ DOELPUNTEN op een rijtje, overzichtelijk en overduidelijk tegelijk. DM noemde ze ook ' de trukendoos ' van Suez.

1. Hoge prijzen. Geen liberalisering, dus de prijzen zijn veel te hoog voor bedrijven en particulieren.

2. Gigantische winsten. Gevolg van 1. oa wegens het feit dat de kerncentrales afgeschreven zijn, dus niet meer in de kostprijs zitten maar wel in de verkooprijzen ( alsof ze niet zijn afgeschreven). Een superwinst van om en bij de 2 miljard Euro op jaarbasis.

3. Geen vennootschapsbelasting door fiscale spitstechnologie. Door het verkopen van bedrijven onder elkaar ( bv Tractebel aan Electrabel , geen ' boekhoudkundige ' winst, dus geen belasting ). Maar wel het voordeel van de notionele intrest zonder tegenprestatie.

4. Geen vennootschapsbelasting voor intercommunales en dus geen belasting voor Electrabel ( 30 % deelneming intercommunales )op die dividenden.

5. Geld voor ontmanteling van kerncentrales , 5 miljard Euro, staat op een rekening in Parijs.

6. Geen gouden aandeel voor België voor  deze stategische sector. Geen zeggenschap om strategisch nadelige beslissingen tegen te houden dus.

7. CREG als ' toezichthouder ' zo goed als monddood.

8. Als er een heffing is, trekt Suez gewoon naar de rechter, het Grondwettelijk Hof.

9. Chantage en dreigementen. Staken van activiteiten zoals de gashub in Zeebrugge, opstappen als aandelhouder van andere Belgische bedrijven, etc.

10. Frankrijk steunt zowel GDF-Suez als SPE-Luminus, de nummers 1 en 2 in België. Sarkozy is niet groot maar hij heeft wel een grote vinger in de Belgische pap te brokkelen. 

Hvandeker : Kunnen we stellen Frankrijk-GDF-Suez-Electrabel-SPE-Luminus tegen de NV Belgikske : 10 - 0 ? Of hebben we overdreven ? De conclusie van Tinne Van der Straeten is inderdaad juist : ' Alleen wat Parijs zegt, telt mee '. Al de rest is fiscale spitstechnologie met de hulp van... België.   

De commentaren zijn gesloten.