01-10-09

Ingrid Lieten, Vlaams minister van electrische auto's

betterplace5

Vandaag stond er in De Morgen een ' Gedachte ' van Ingid Lieten, Vlaams minister van Innovatie. Signatuur Sp.a of is het S.pa of nog Spa. Mijn gedacht... Ze zegt dat Vlaanderen niet kan achterblijven voor wat betreft het maken van plannen mbt de elektrische auto. Ze vertelt in eerste instantie zo een beetje wat we de laatste tijd overal kunnen lezen : de elektrische auto komt er nu echt aan, haalbaar en betaalbaar. En we kunnen ons daar maar zo snel mogelijk op voorbereiden, zegt ze, want dat is niet het geval. En dat we stilaan afscheid moeten nemen van de ' fossiele ' economie, zegt ze ook. En dat we met steeds meer mensen op deze aardbol zullen zijn( 9 miljard ) en dus met steeds meer auto's, zo'n 3 miljard tegen 2050. En dus moeten we ons voorbereiden... oa door auto's te produceren welke er voor zorgen dat deze bol nog leefbaar blijft en niet verder ontwricht en bedreigd wordt. Elektrische auto's dus....

Maar deze staat nog ( lang ) niet op punt. Je kan er nog niet zo ver mee rijden, batterijen opladen duurt ellendig lang, als je het al kan ( bv onderweg ), er moeten dus (slimme) netwerken komen voor onderweg. En dat doen ze nu volop in de ons omringende landen, maar nog niet bij ons. Ken je Better Place ? Die hebben reeds werkende systemen van vervanging van batterijen , auto's waar die batterijen in passen ( bv Renault ) ... in Israël, Denemarken, Spanje en Amsterdam, Paris, London, Madrid e Stockholm ( nvdr www.betterplace.com ) . Maar in Vlaanderen zijn er nog geen initiatieven genomen, zegt ze ten slotte, niet zonder de wens en het verlangen uit te drukken dat het hoog tijd wordt. De initiatieven liggen klaar en de centen ook, zegt ze. Flanders Drive, oriëntatie op de electric car en massa's opportuniteiten : efficiëntere batterijen, toelevering van materialen, machinebouw, precisiemateriaal voor het uitrusten van batterijwisselstations, telematica en logistieke steun aan chauffeurs. Kortom ' innoverend activisme' zoals de minister het noemt. Of nog ' onze kenniseconomie ten dienste van duurzaam transport.

Hvandeker : Ik ben geen minister en kan het niet zo goed zeggen. Maar ik heb één aanbeveling. Leg die pen even weg en trek die schuif met initiatieven en met geld open. Vlaanderen zit er echt op te wachten.... en bekijk het forum van Better Place en/of maak je lid van het Vlaams Forum, genoemd : ' Een betere plek Vlaanderen ', een groepje van mensen die de electrische auto geweldig vinden. Tenminste als de productie ervan en de productie van de aandrijving zo milieuvriendelijk verlopen.  

De commentaren zijn gesloten.