12-08-09

Ken je Chu ?

chinapollutie

Steven Chu is de huidige VS-minister van Energie en ook nog eens Nobelprijswinnaar in de natuurkunde, die ( ook ) pleit voor een technologische omwenteling ( Big Bang ? ) die en de planeet kan redden en miljoenen banen kan scheppen.  

In een toespraak in de Harvarduniversiteit zei hij enkele merkwaardige dingen, oa dat zijn land wereldleider wil worden in de milieutechnologie door enerzijds de broeikasgassen zo snel mogelijk binnen de perken te houden en anderzijds er ook nog flink aan te verdienen : de eco-economie. Tot grote woede van de groene jonens vindt hij ook dat kernnergie en steenkool nodig blijven. Misschien geen steenkool voor de VS ( en Europa ? Hvandeker ) maar wel voor India, China en Rusland omdat ze nog een hele weg af te leggen hebben.Het opslaan van CO2 uit die processen wordt daardoor erg belangrijk en de VS moet die technologieën utvinden en op punt zetten.

En ook : omdat energie een 4 x grotere sector is dan telecom, zal de klimaatwet 2.000  tot 3.000 miljard dollar aan investeringen uitlokken.

Tenslotte : Het werd reeds berekend. Als we overstappen op witte ipv donkere daken en we onze wegen in licht beton ipv donker asfalt aanleggen, heeft dat evenveeleffect als wanneer je alle auto's ter wereld 11 jaar lang van de weg haalt.

Bron DM 11.8.2009

Hvandeker : Als je tussen de lijnen en zeker op de lijnen leest, wil de heer Chu de leiderspositie mbt oplossingen voor opwarming en aanverwanten van zijn land belichten. Hij koppelt daarbij high-tech aan gezond verstand. Maar het is ook duidelijk : geen steenkool in de VS ( en wat mij betreft ook niet in Europa en zo min mogelijk in de BRIC landen, want zij hebben ook  alternatieven, maar mogelijk too little and too late. En kernenergie is op termijn ook niet de toekomst. Sneller, nog sneller inzetten op alternatieven is de boodschap;  

De commentaren zijn gesloten.