09-08-09

EON versus Antwerpse bewoners

vuilfabriek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hvandeker : zoals reeds gemeld in een vroegere posting ( op 19 oktober 2008 ) op deze weblog is EON naarstig op zoek naar een ' geschikte ' locatie voor een 1.100 M W megakolencentrale. Even tussendoor dit type centrale stoot 6 miljoen ton CO2 uit op jaarbasis, dat is zoveel dan 2.000.000 auto's. Zij zoeken, oa ook in Nederland, en vinden een geschikte plaats in Beringen, waar ze de CO2 mogelijk onder de grond kunnen stoppen ( in de oude mijngangen ). Maar wat later valt hun oog op een stukje braakliggende grond dat eigendom is van Bayer... En ze vragen toelating en leveren daarvoor oa een milieu-effectenrapport. Nu blijkt dit rapport  reeds 2 x een ruim onvoldoende te krijgen van de Vlaamse administratie, wat blijkbaar een zeer uitzonderlijke beslissing zou zijn. Afgekeurd en dus een 3de maal herschrijven, wat door de groep niet als een verrassing wordt aangezien. Want ' we moeten enkel nog wat ontbrekende gegevens toevoegen en verder komt onze planning - bouw klaar tegen 2015'- niet in gevaar.

De BBL vertaalt deze afkeuring als ' het MER trekt op niets ', omdat de cel MER zelden een normaal rapport afkeurt. Maar hun argumenten houden geen steek : Het onder de grond stoppen van de CO2 wordt, voor de locatie Antwerpen, een gigantisch technisch, transport en prijsprobleem. En dan wordt de CO2 een nog gigantischer probleem in deze tijden van klimaatopwarming. Bovendien krijgt Antwerpen er weeral een pak vuiligheid bij.

Niet alleen groenen en socialisten zijn radicaal tegen, uiteraard ook alle milieuverenigingen en zelfs de Antwerpse industrie zelf. Hoe meer rommel deze centrale uitstoot - ook al is ze van een nieuwe generatie - hoe minder de andere nijverheid dat kan. Bovendien zal de aanvoer van steenkool de capaciteit van de sluizen ver overstijgen.

Niet grappig detail : Hilde Crevits , voormalig Vlaams minister van Leefmilieu, zegt dat ze de inplanting van de centrale NIET UITSLUIT alhoewel ze moet toegeven dat er enkele milieuknelpunten bestaan. 

Ook dit wordt, naast de Lange Wapper, een zwaar Vlaams en zeker Antwerps gezondheidsdossier. Ademloos ea goedmenende verenigingen en partijen kunnen nog lang niet op beide oren slapen. De economie en de ecologie zijn in dit dossier amper te verzoenen, vrees ik. En daarom ook de actie van onlangs in de Antwerpse haven met als slogan : laat kolen waar ze thuishoren, onder de grond. En kies voor niet fossiele energie. Nogmaals : het equivalent van 2 miljoen wagens, waar zijn ze ( we ) mee bezig ? ? Antwerpen, wordt wakker. Dit kan niet : trop is teveel en teveel is trop.      

 

22:05 Gepost door hvandeker in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: beringen, eon, bayer, megakolencentrale |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.