27-06-09

Enkele succesverhalen van de broodnodige groene evolutie

spaarlamp

De wereld wordt groen

Bron: www.mo.be/groenewereld voor alle artikels in het lang en het breed....

 • Groene autoraces zijn niet traag en saai (*)

  Door Rudy Pieters op 26 juni 2009

  In de Verenigde Staten zitten groene autoraces in de lift. Vorig jaar was er voor het eerst een Green Challenge tijdens de populaire American Le Mans Series. Die trofee bekroont de snelste auto die het minst vervuilt. De grote merken zijn zeer geïnteresseerd.

 • Catalaanse cementfabriek draait op slib(*)

  Door Rudy Pieters op 25 juni 2009

  Een cementfabriek in de Spaanse regio Catalonië draait op slib dat uit de waterzuiveringsinstallaties van de grote steden komt. Volgens onderzoekers kunnen cementfabrieken op die manier hun CO2-uitstoot gevoelig laten dalen.

 • Straatverlichting op aanvraag (*)

  Door Peter Dhondt op 24 juni 2009

  Inwoners van een vijftal Duitse gemeenten kunnen ‘s nachts de straatlantaarns in hun buurt inschakelen met hun gsm. Het systeem wordt sinds vorig jaar uitgetest en lijkt klaar voor een internationale doorbraak.

 • VN vinden Amerikaanse bondgenoten in aanloop naar klimaattop

  Door Haider Rizvi op 24 juni 2009

  New York organiseert in september een reeks evenementen die regeringsleiders uit de hele wereld over de streep moeten trekken om eind 2009 in Kopenhagen een sterk klimaatakkoord te ondertekenen. De VN zijn opgezet met die ondersteuning voor hun ‘seal the deal’ (onderteken de overeenkomst)-campagne.

 • China zet dammenbouw op lager pitje (*)

  Door Antoaneta Bezlova op 18 juni 2009

  De Chinese regering heeft de voorbije weken de bouw van drie controversiële dammen in het zuidwesten van het land opgeschort. Ondanks de crisis – die grote investeringen noodzakelijk maakt om meer mensen aan het werk te helpen – lijken de Chinese leiders milieubezwaren zwaarder te laten doorwegen.

 • Koffie helpt tegen ontbossing in Oeganda (*)

  Door Peter Dhondt op 15 juni 2009

  De bloeiende landbouw in het zuiden van Oeganda lijkt een oplossing te bieden voor de ontbossing die het milieu in andere delen van het land aftakelt. Een Oegandees bedrijf dat briketten maakt van koffiepulp en ander oogstafval, kan de vraag niet bijbenen. De nieuwe brandstof is handiger en veel minder vervuilend dan houtskool of brandhout.

 • Jobs in groene economie groeiden tweemaal sneller in VS (*)

  Door Rudy Pieters op 12 juni 2009

  De groene economie in de VS heeft in de tien jaar vóór de crisis al tweemaal sneller jobs gecreëerd als de traditionele sectoren. Dat blijkt uit een studie van de Pew Charitable Trusts, een onafhankelijke Amerikaanse denktank. Het gaat om het eerste harde bewijs van het tewerkstellingspotentieel van de groene economie in de Verenigde Staten.

 • Meer dan 60 hotels in Cancún hebben ecolabel (*)

  Door Verónica Díaz Favela op 8 juni 2009

  Meer dan 60 hotels in het Mexicaanse Cancún, een topbestemming voor strandvakanties, hebben al een Green Globe-ecolabel. Omdat het toerisme er niet duurzaam was, begonnen toeristen Cancún te mijden.

 • Groene investeringen halen fossiele brandstoffen in (*)

  Door Joren Gettemans op 5 juni 2009

  Groene energiebronnen hebben voor het eerst meer investeringen aangetrokken dan fossiele brandstoffen, zo blijkt uit een rapport van UNEP, het milieuprogramma van de Verenigde Naties.

 • Bio voelt crisis het minst*

  Door Peter Dhondt op 5 juni 2009

  De wereldwijde groei van bioproducten lijkt niet te stuiten. Ondanks de crisis nam de vraag naar milieuvriendelijk geteelde levensmiddelen in 2008 fors toe. In 2009 lijkt de groei wel af te vlakken.

 • De wereld wordt groen

 • Door Peter Dhondt en Joren Gettemans op 5 juni 2009

  Alle werelddelen maken werk van de broodnodige groene revolutie. Canadese wetenschappers werken aan nieuwe koeienrassen die minder voedsel nodig hebben en minder methaan uitstoten. En China en de Indiase hoofdstad new Delhi hebben het gebruik van plastic wegwerptasjes verboden.

 • Ook koeien worden zuiniger (*)

  Door Joren Gettemans op 4 juni 2009

  Er is de laatste tijd heel wat te doen over zuinige auto’s, maar ook koeien kunnen een pak milieuvriendelijker, zo blijkt. Canadese wetenschappers werken aan nieuwe koeienrassen die minder voedsel nodig hebben en minder methaan uitstoten.

 • Zwaargewichten durven strijd tegen wegwerptasjes aan (*)

  Door Peter Dhondt op 3 juni 2009

  China en de Indiase hoofdstad New Delhi hebben het gebruik van plastic wegwerptasjes verboden. De resultaten zijn gemengd, maar de initiatiefnemers tonen zich in elk geval doortastender dan de VS en veel Europese landen. Daar remt de invloed van de plasticlobby en de vrees voor de ergernis van de consumenten een frontale aanval tegen het wegwerpsymbool bij uitstek af.

De commentaren zijn gesloten.