22-06-09

Lieve Blancquaert strijdt voor een duurzaam leven

wereldbolspaarpot

Deze grote dame is voor velen genoegzaam bekend. Steeds opnieuw weet ze de goegemeente te verrassen met nieuwe, aanstekelijke projecten. Het meest recente, waarvoor ze verschillende continenten heeft bezocht samen met Bert De Doncker van Natuurpunt en cameraman Joeri Vlekken, noemt ' De Wereld Vertelt'. Enkele uitspraken welke ze deed tijdens een interview met Natuur.blad van juni 2009 hebben mijn speciale aandacht weerhouden, omdat ze - volgens mij - zo waar zijn.

1. Na een bezoek aan Afrika beseffen mensen misschien dan eindelijk hoe rijk we leven in vergelijking met mensen op andere continenten : hoe we verbruiken, omgan met de landbouw en met energie... wij Westerlingen moeten inzien dat we de wereld leegzuigen en kapot maken.

2. Wanneer we in België één bad vullen, kunnen in Afrika zich 40 kinderen daarmee wassen.

3. Het zou geweldig zijn als we mensen kunnen overtuigen dat we de Kyotonorm al deels zouden halen als we één dag per week vegetarisch eten. Bijna niemand beseft wat wij doen door zoveel te consumeren.

4. Ik hoop met persoonlijke verhalen mensen te beroeren. Daarvoor moet je iemand recht in de ogen kijken en misschien kan je ze dan raken.

5. Duurzaamheid betekent voor mij op lange termijn denken en handelen. Dit is een levenswijze welke ik graag wil doorgeven. Zo zal ik nooit met mijn kinderen naar een fastfoodrestaurant gaan. Ze zijn daar helemaal niet triestig om. Het is dom om te denken dat je je kinfderen iets tekort doet als je hen niet laat deelnemen aan die snelle consumptie. Dat stuk vlees of die grote auto is geen sleutel tot geluk. Als je dat beseft, ben je al een heel eind verder.

6. Eigenlijk zijn wij een oorlog aan het voeren tussen 2 partijen : zij die vooruit willen en anders gaan denken en leven en zij die hun kop in het zand steken. Op een bepaald moment zullen we wel anders moeten gaan leven. We hebben geen andere keuze.

Hvandeker : Envoudig verwoorden war het om gaat, dat is de kunst. En Lieve verstaat die kunst wonderwel. Chapo !

 

De commentaren zijn gesloten.