12-04-09

Blunderboek uit het verleden, klein bier ?

IMG_5775

Hvandeker : Je zou het haast gaan denken als je ziet wat er tijdens de vorige en huidige regeringen aan blunders werd bijeen gesprokkeld. Goed bestuur ? Wie kan deze holle slogan nog horen ? Enkele voorbeelden werden in het artikel in DM van 11 april 2009 onder de titel ' Het wingewest aan de Noordzee ' tegen het licht gehouden.

1. Geen gouden aandeel voor de Belgische staat inzake GDF-Suez, na de overname van Electrabel door Suez. Geen vinger in de pap, geen stem inzake bevoorrading noch inzake prijszetting. Daardoor betalen de Belgische consument en de bedrijven sinds vorig jaar 30 % meer. In Nederland is dat 4 %. Slecht onderhandeld of niet op tijd wakker geworden ?

2. Extra gratis ( door de Waalse Overheid betaalde ) CO2 rechten voor Arcelor Mittal voor de opstart van een nieuwe hoogoven in Wallonië in ruil voor werkzekerheid tot 2012. Diverse sites zullen nu toch sluiten met enorm banenverlies tot gevolg. Slecht onderhandeld  of te bang om een vuist te maken ?

3. Fortis bank werd met overheidsgeld gered en dan naar het buitenland ( BNP) verkast. En als tegenprestatie zou de Belgische staat als hoofdaandeelhouder kunnen waken over de Belgische belangen en via dividenden een groot stuk terugverdienen. De Franse staat koopt nieuw uitgegeven aandelen aan een prikje en wordt zelf hoofdandelhouder. Allen verliezers aan Belgische zijde, na dit gedoe. Slecht onderhandeld of te lichtgelovig ?   

De conclusies van dit artikel zijn spijkerhard en ontluisterend voor onze politici : ze laten zich voortdurend rollen, zijn niet competent, kunnen of durven geen vuist maken. Ze gedragen zich als evolués in de vroegere kolonie en zijn al blij dat ze met de echte machthebbers op de foto mogen ( op de 3 foto's die het artikel begeleiden ' lachen ' zowel Leterme, Verhofstadt en Van Rompuy... Neen, niet groen, ze zien er echt gelukkig ( ! ) uit.   

Hvandeker : Mijn conclusie is dat het inderdaad moeilijk aardbeien eten is met multinationals die steeds een aantal stappen vooruit kunnen zien, heel slimme mensen in dienst hebben en er geen problemen in zien om via slinkse streken de macht te behouden. Voor wanneer ' economisch en financieel goed onderlegde ' politici ? Of bestaan die niet ?

De commentaren zijn gesloten.