27-03-09

Een beetje e-MO van maart 2009

foto6

'Tijd voor een Green New Deal XXL'

Op 2 april komt in Londen de G20 samen. Vakbonden, ngo’s en internationale organisaties hopen dat de staats- en regeringsleiders er werk zullen maken van een Green New Deal XXL: een grondige hervorming van het wereldsysteem die tegelijk de economische, sociale en milieuproblemen aanpakt. Of de G20 ook maar in de buurt komt, is hoogst onzeker.

 

Koelvloeistoffen loodzwaar voor ecologische voetafdruk

Schadelijke koelvloeistoffen komen nog vaak voor in diepvriezers en airconditioning in supermarkten, en dat is een groot schandaal. Dat zegt de Britse Environmental Investigation Agency (EIA). In een studie die het EIA uitvoerde, blijkt dat een vierde van de ecologische voetafdruk van de Britse supermarkten ingenomen wordt door de koelgassen in diepvriezers.

 

Wereld raakt het niet eens over recht op water

Is water een mensenrecht of gewoon koopwaar? Het vijfde Wereldwaterforum dat zondag in Istanbul eindigde, is het er niet over eens geraakt. Op een parallel alternatief forum was er ook veel kritiek op de prominente rol die watermaatschappijen op de officiële bijeenkomst speelden.

 

Conflicten, honger en ziekten door gebrek aan water

Terwijl grote delen van Europa onverantwoord veel water uit de kraan laat stromen, hebben 1,1 miljard mensen geen toegang tot veilig drinkwater. In regio's waar er een gebrek aan drinkwater is, laaien bovendien steeds vaker conflicten op. Op het Wereldwaterforum bogen 20.000 deelnemers zich over de toekomst van de waterproblematiek.

 

 

“Democratie werkt niet tegen klimaatverandering”

James Hansen, toonaangevend klimaatwetenschapper van de NASA, vreest dat de democratie niet sterk genoeg is om de strijd tegen de klimaatverandering te voeren. In een interview met de Britse krant The Guardian roept hij op tot protest en demonstraties. Amper een maand geleden deed de baas van het klimaatpanel van de VN een gelijkaardige uitspraak.

Shell stopt met zonne- en windenergie

Oliemaatschappij Shell bouwt de investeringen in hernieuwbare energieën zoals zon, wind en waterkracht af. Het bedrijf zal zich voortaan focussen op biobrandstoffen, een hernieuwbare energiebron die veel kritiek krijgt omwille van de milieu-impact en de gevolgen voor de voedselprijzen.

Wereld verduistert langzaam door vervuiling

Door de toenemende vervuiling is de zichtbaarheid op heldere dagen wereldwijd verminderd sinds de jaren zeventig. De auteurs van de studie in het wetenschappelijke tijdschrift Science spreken over 'global dimming'.

 

Alarmerende cijfers in aanloop naar klimaattop

De opwarming van de aarde gaat sneller dan het jongste IPCC-rapport van 2007 in het vooruitzicht stelde. Daardoor zal het zeeniveau tegen 2100 een meter of meer gestegen zijn. De meest recente wetenschappelijke gegevens stemmen weinig optimistisch in aanloop naar de klimaattop eind dit jaar in Kopenhagen, waar een post-Kyotoakkoord op de sporen gezet moet worden.

 

 

Tsjechische president op conferentie klimaatontkenners

De president van Tsjechië, momenteel voorzitter van de Europese Unie, heeft een toespraak gegeven op een grote bijeenkomst voor ontkenners van de klimaatverandering. Václav Klaus verdenkt klimaatactivisten ervan "enkel aan hun eigen belangen en winst te denken."

 

“Wereld moet meer investeren in water om crisis te vermijden”

De wereld stevent af op een grote crisis als er niet veel meer aandacht komt voor waterbeheer, drinkwatervoorziening en de verwerking van afvalwater. Dat zegt UN Water, een samenwerkingsverband tussen 25 VN-agentschappen.

 

Ook Londen gaat autootjes verhuren

Na Parijs wil ook Londen elektrische wagentjes aanbieden die op honderden afhaalpunten in de stad opgepikt en in een ander deel van de stad achtergelaten kunnen worden.

 

De mondiale crisis sijpelt naar beneden

Het armste deel van de wereldbevolking, dat niets te maken heeft gehad met foute leningen, overmoedige banken en excessieve bonussen, krijgt wel de klappen van de economische crisis. Volgens het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank neemt de armoede wereldwijd toe.

De commentaren zijn gesloten.