10-03-09

Groene update week 11, deel 2

1. DM 10/3 : De ' gemiddelde ' Belg produceert een kleine 500 kg afval per jaar. Daarvan wordt 39 % gerecyleerd en darmee is de ' gemiddelde ' Belg de op één na beste huisafvalrecycleerder van de EU. Duitsland doet nog beter met 46 % en Luxemburg bengelt aan de staart met 0 %. Veel hangt natuurlijk af van de plaatselijke afvalverwerkingsmethodes.

Hvandeker : Hoe je ook draait of keert , het is bijna onbegrijpelijk dat de ' producties per land  ' in Europa zover uit elkaar liggen. Onder het motto ' beter voorkomen dan genezen ' is het aantal kilo's vuil dat er wordt aangemaakt stukken belangrijker dan de verwerking ervan. Volgens mij ligt de productie in Europa gewoon veel te hoog en zou Europa dus een campagne moeten opzetten ter voorkoming van productie ( en als gevolg daarvan van de recyclage ). Daardoor zouden het aantal containerparken en verbrandingsovens drastisch kunnen verminderen.

2.  DM 10/3 . Eerste hybride dieselbus ( dus met electromotor en dieselmotor) van De Lijn in Gent in gebruik genomen. Dit type bus - welke iets minder milieuvriendelijk is  dan die op gas - zal op termijn de trolleys moeten vervangen. Ook in Leuven en Brugge zullen er verschijnen. Ze zijn stiller en properder dan de dieselbussen. Brussel kiest evenwel resoluut voor ( op termijn ) 70 autobussen op gas  

Hvandeker : Jammer dat er zoveel ( meer ) moet voor betaald worden. Maar hoe meer productie, hoe goedkoper ? Laat ons afwachten en deze initiatieven  toejuichen.   

3. DM 7/3. NMBS begint rechtszaak tegen Electrabel wegens ten onrechte aangerekende emissierechten ( van een kleine 30 miljoen Euro's ) die deze laatste zelf gratis zou ontvangen hebben.  In het totaal gaat het over 1.000.000.000 Euro die E ten onrechte zou aangerekend hebben aan alle Belgische verbruikers samen ! Maar uiteraard betwist Electrabel dat, zoals altijd.

Hvandeker : Natuurlijk heeft  de NMBS goede advokaten en Electrabel ook. Dit kan dus heel lang duren. Andere bedrijven en vooral de gewone consument heeft die  waarschijnlijk niet. Mocht er ooit een uitspraak komen en die zou gunstig zijn voor NMBS ( de overheid ) dan zou dit het sein zijn voor consumentenorganisaties om de rechten van hun consumenten collectief te verdedigen.   

De commentaren zijn gesloten.