10-03-09

Groene update week 11, deel 1

1. Een tijdje geleden vroeg iemand mij om te bloggen over www.degroenebigbang.be en , na bezoek eraan, heb ik dat met veel plezier gedaan. Vandaag blijkt, en ik werd het al een tijdje gewaar , dat dit de officiële campagnewebsite van Groen! is. Nou moe, strategisch geslaagd !

2. DM 10/3 : Lezersbrief vanwege Wim Verbanck, een Gentse licenciaat planologie. ' Men moet maar durven. Eerst met gemeenschapsgeld een dure vergelijkende studie bestellen en dan met hand en tand de slechtste oplossing verdedigen.  Met als argument dat het foute project al helemaal is uitgewerkt en  het goede project vertraging zou betekenen. Dat betekent dat de Antwerpenaren veel sneller met de slechtste oplossing zullen moeten leven. '

Hvandeker : Het beton van Van Mechelen en Vinck wordt inderdaad snel hard, hopelijk beseffen de Antwerpenaren dat.  

3. DM 10/3 Een nieuwe peiling van Le Soir geeft Ecolo regionaal en Europees 20,4 procent. Volgens het onderzoeksbureau Dedicated Research kan er gesproken worden over ' een groene golf'.

Hvandeker :  Euforie is niet gepast, maar men zou zowaar lyrisch worden en beginnen te dromen. . .maar de campagne moet nog beginnen en Brussel is Vlaanderen niet.

4. DM 9/3 : Een opmerkelijke uitspraak van Aviel Verbruggen oa over het feit dat als de natuurlijke koolstofopslagplaatsen trager werken of zelfs omgekeerd gaan draaien ( zoals nu blijkt was dat geval voor het Amazonewoud in 2005, toen bracht deze groene long evenveel CO2 in de atmosfeer als Europa en Japan samen ) we nog harder moeten snijden in onze emissies. Hij zegt : Ook het plankton in de oceanen, een natuurlijke stockage van CO2, is minder actief. Daarom kunnen we nooit alles incalculeren. Soms werkt het ook in ons voordeel zoals de economische crisis vandaag die ervoor zorgt dat we de Kyotonormen met de vingers in de neus halen. Maar dat is kortetermijndenken: we moeten overschakelen op plan B. Dus we willen niet meer afhankelijk zijn van onbekende factoren maar resoluut gaan voor CO2arme energie, energie-efficientie en het berekenen en aanrekenen van een juiste prijs voor onze energie.

Hvandeker : Er zullen idd steeds nieuwe onbekenden en onderlinge  afhankelijkheden opdagen  en zo blijven de discussie en de onzekerheden hun eigen leven leiden. Radicaal en onmiddellijk het geweer van schouder veranderen is de veiligste oplossing...

5. DM 9/3 : Geen tol voor personenwagens in de Kennedytunnel en snelle beslissing, daarover lijkt een consensus . Alle ' partijen ' rond Oosterweelverbinding moeten hun opmerkingen over de studie bij de Vlaamse regering tegen vrijdag binnenbrengen. 10.000 nieuwe jobs ( 3 Opelfabrieken ) op korte termijn en vertraging indien we niet snel voor de LW kiezen zijn nog enkele argumenten van de Bam !  Maar er kan reeds op Linkeroever begonnen worden... zegt Janssens. Wat een arsenaal ogenschijnlijk nieuwe argumenten, woorden, oneliners.

Hvandeker : Zoveel tegenstrijdigheden en ' afgezonderde ' argumenten. Zoveel doorzichtige en ook populistische redeneringen om het eigen gelijk te halen. Kan men de discussie echt niet hoger tillen - boven de partijpolitiek - en opnieuw kijken naar de resultaten van het referendum van Ademloos. Voor welk tracé is er een maatschappelijk draagvlak, informeer de burger volledig, tijdig en correct op basis van de Arup conclusies.    

De commentaren zijn gesloten.