06-03-09

KIWI in café de Douanier

nietakkoordopzijnnieuwzeelands1

In deze apotheek voor één dag in Meerle , waar voor de gelegenheid politiemensen, medewerkers van het Federaal Geneesmiddelenagentschap en een deurwaarder hun opwachting maken en cameraploegen van VRT,VTM en RTV er als de kippen bij zijn, wordt een lint doorgeknipt. KWB + Ziekenzorg CM + de burgemeester van Hoogstraten + enkele politici ( CD&V en S.pa ) zijn aanwezig om hun steun aan het kiwimodel te betuigen. Een beetje later vertrekt het gezelschap naar Ulvenhout ( Nederland )  waar patiënten ongestoord hun medicatie kunnen kopen aan een fractie van de Belgische prijs.

Het kiwimodel : een model uit Nieuw Zeeland voor terugbetaling van geneesmiddelen waarbij de overheid aanbstedingen uitschrijft. Er is enkel terugbetaling door de ziekteverzekering voor het goedkoopste medicijn dat alle werkzame bestanddelen bevat in een vergelijking tussen alle merkartikelen en dat redelijkerwijs het beoogde resultaat zal geven. In 2005 nam het Belgische parlement een afgeslankte versie van dit model aan.

Bron : Raak ( maandblad van KWB ) maart 2009 en Visie van 6 maart.

Hvandeker : Wat in Nederland kan, moet ook in België kunnen. Als er 2 partijen voor zijn ( patiënten en overheid-ziekteverzekering ) en 2 tegen ( industrie en apotheken ) waarom kiezen politici dan niet voor de eerste groepen ? Industrie en apotheken zullen, ondanks het kiwimodel, nog steeds zeer goed hun boterham verdienen.  Lees mee wat KAVA - een Antwerpse groep - durft te schrijven : ' Misleiding en populisme van Dr Van Duppen, Christelijke en Socialistische Mutualiteiten, KWB, Geneeskunde voor het Volk, Ziekenzorg CM,vakbonden e.a. '

Hoe diep zit de ' geldrefleks ' bij die mannen om te spreken over populisme, een term die vandaag te pas en te onpas in de mond wordt genomen ? ?    

De commentaren zijn gesloten.