11-02-09

Groenestroomcertificaten houden steenkoolcntrales kunstmatig goedkoop.

vuilfabriek2

DM 4/2/2009 : 55 % van de zogenaamde groene stroom in Vlaanderen wordt, volgens een studie van het VITO en bevestigt door BBL, opgewekt door het opstoken van biomassa ( ook niet echt goed voor het milieu ). Deze ' bijstook ' ( in het kader van de verplichting om 6 % groene stroom te leveren tegen 2010 ) is erkend als groene stroom en geeft bijgevolg recht op groene stroom certificaten. De waarde van deze laatste is veel hoger dan de kostprijs voor de bijstook. Het was zeker niet de bedoeling om met deze GSC'en winst te maken en dat gebeurt dus : ongeveer 30 miljoen Euro verdwijnen in de zakken van Electrabel, de uitbater en eigenaar van deze oude, reeds afgeschreven centrales. Aardgascentrales blijven beter voor het milieu dan steenkoolcentrales, ondanks de bijstook.

Electrabel ontkent uiteraard de bevindingen van het VITO en beschouwt de bijstook als een rendabele investering, meer niet ( ! ).

Hvandeker : ... en toen werd de overheid plots wakker en halveerde dit bedrag omdat ' het alleen bedoeld is om de meerkosten van de biomassa te compenseren, meer niet ( ! ). En de oude steenkoolcentrales, zij blijven staan en spuwen verder hun rommel de lucht in. 

16:48 Gepost door hvandeker in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: biomassa, vito, steenkoolcentrales, gsc, bijstook |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.