27-01-09

Linkse woordenboek en meer...

!cid_FEC53D62241D41BBB323CFF75C0310E1@PCvanChristia

Hvandeker : In een artikel in de Knack van 21/1/2009 hebben Dirk Holemans, Pascal Debruyne en Marc Heughebaert het over een bepaald taalgebruik dat zou kunnen uitdrukken wat zou kunnen en zelfs moeten leven in de huidige Westerse maatschappij. Ik kan er mij gemakkelijk in terugvinden !

Ze hebben het over het kenmerk van de huidige financiële crisis : het is niet veroorzaakt door een of meerdere externe factoren, neen, het gaat over het in het  systeem ingebouwde defect zelf , wat de mythe van de zelfregulerende markten onderuithaalt. Maw het systeem moest vroeg of laat onderuit gaan, hoedanook. Wat zou het antwoord hierop kunnen zijn, gezien vanuit de andere hoek ?

1. Onderzoek en analyse naar wat er allemaal fout is gelopen na het neoliberale beleid van privatisering,deregulering en liberalisering.

2. Aantonen dat de financiële crisis samen spoort en verband houdt met andere : voedsel-, grondstof-, energie- en andere crisissen mbt basisbehoeften. Speculatie en hebzucht, onafgezien de gevolgen ervan op de mensheid in zijn geheel.   

3. Mogelijkheid om aan te geven waar links wel voor staat, via een nieuwe ( of toch minstens heruitgevonden ) taal. Zoals : klein kan ook mooi zijn ( en is doorgaans beter voor de maatschappij. We moeten nadenken en desnoods komaf maken met het huidige kapitalisme ( 24/24 en 7/7 economie gericht op steeds meer, niet beter ) en zijn grenzeloos consumeren. Hierin is een steeds grotere rol weggelegd voor een actieve overheid die bepaalde ( openbare ) domeinen terug in handen neemt. En ten slotte moet er opnieuw gestreefd worden naar een sterkere herverdeling , betere spreiding van rijkdom, normalisering van grenzeloze hebzucht.

Hvandeker : Als ik vandaag de pers doorneem, de media volg, etc lijkt het me of we zijn reeds lang terug bij de ' business as usual '.   Van wie was nu weer de uitspraak : ' alleen van je fouten leer je het meest ' ?

De commentaren zijn gesloten.