12-01-09

Supergroene kalender van KWB : week 2

beer1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Batterijen om op te laden ( Deel kinderen ) 

 

Batterijen zorgen voor energie. Zonder batterijen werken heel wat toestellen niet: de zapper van de televisie, je Gameboy, je rekenmachine, je Mp3-speler...
Maar batterijen die geen energie meer geven, zorgen voor veel giftig afval. Daarom is het beter dat we zoveel mogelijk herlaadbare batterijen gebruiken. Die gaan véééél langer mee - je kan ze tot 1000 keer herladen - en zorgen zo voor minder afval.

Wat doen we eraan?
Ga samen bij jou thuis op zoek welke toestellen en speelgoed veel batterijen nodig hebben. Spreek met papa of mama af om die deze week te vervangen door herlaadbare batterijen.

Batterijen om op te laden ( Deel ouders ) 

Een batterij is eigenlijk niets anders dan verpakte energie. Voor de meeste toestellen gebruik je best oplaadbare batterijen. Geef de voorkeur aan nikkel(metaal)hydride (NiMH batterij) of lithium-ionbatterijen.
Alle batterijen lopen heel langzaam leeg als ze niet gebruikt worden. Bij oplaadbare batterijen gaat dat wat sneller dan bij eenmalige. In toestellen die weinig stroom verbruiken (zoals een klokje, een afstandsbediening), gebruik je dus beter geen herlaadbare batterijen. Ze geven in vergelijking een kleiner deel van hun energie aan het toestel en er gaat meer energie verloren. Voor dergelijke toestellen gebruik je best eenmalige alkalinebatterijen. Of batterijen van de nieuwste generatie NiMH-batterijen, die minder snel leeglopen.

Welk toestel met welke batterijen?
- Voor volgende toestellen zijn herlaadbare NiMH-batterijen interessant:
Mp3-speler, digitale camera (ook: lithium-ionbatterijen), fietsverlichting, radio/cd-speler, speelgoed, zaklamp die vaak gebruikt wordt, elektrische tandenborstel, gereedschap...
- Voor volgende toestellen zijn eenmalige of de nieuwste NiMH-batterijen interessant:
Afstandsbediening, klok, draadloze muis, rekenmachine, rookmelder, wekker, zaklamp voor noodgevallen...

Nog een tip
Het beste voor het milieu is uiteraard om geen batterijen te gebruiken. Er zijn genoeg milieuvriendelijke en goedkopere alternatieven: mechanische energie, zonne-energie... of elektriciteit uit het stopcontact.

De commentaren zijn gesloten.