19-12-08

Steun een goed doel met spaarcheques als eindejaarsgeschenk ?

!cid_FF020DBC5F2B402D985CC8908D4F77C7@PCvanChristia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hvandeker : Ik ben geabonneerd op Budget Week, een redelijk saai weekblad maar soms nuttig. Deze week stond er een wat minder saai artikel in en het belangrijkste ervan volgt hierna.

Als u tijdens de eindejaarsperiode uw goed hart wil laten spreken, dan zijn de cheques ' Financité ' misschien wel iets voor u. In het kader van een project rond de bewustmaking van ethische financiën geeft de organisatie ' Réseau Financement Alternatif ' , die kan beschouwd worden als de tegenhanger van ' Netwerk Vlaanderen ' voor het 2de opeenvolgende jaar de spaarcheques ' Financité ' uit en met die cheques kan u een goed doel steunen.

Hoe werkt het ? De spaarcheques werken op dezelfde manier als de klassieke geschenkencheques. Ze hebben een nominale waarde van 10 of 25 Euro, zijn genummerd en aan toonder. De persoon aan wie u ze cadeau doet, kan ze beleggen bij één van de 5 financiële instellingen die met de actie meedoen. Op de Franstalige site kan de ontvanger alle informatie vinden over de verschillende organisaties ( oa Triodos, Incofin, Oxfam, ... ) die initiatieven nemen om kansarmen te helpen en over het soort projecten dat ze financieren. Hij kan dan één van die organisaties uitkiezen, een document invullen en het samen met de ontvangen cheques opsturen naar de ' Reseau Financement Alternatif '. Uiteraard kunt u ook die procedure volgen zonder dat u iemand anders die cheques cadeau doet en de cheques voor u zelf kopen en ze dan beleggen bij de organisatie van uw keuze.

Vooral een goede daad.  Deze manier van beleggen/sparen komt er op neer dat u geld op een spaarrekening zet of er aandelen van coöperatieve bedrijven mee koopt. De betrokken banken of coöperatieven stellen deze middelen dan ter beschikking van de initiatieven die ze steunen. U steunt dus met uw geld een aantal goede doelen, maar de hoogste financiële opbrengst moet u niet altijd van deze beleggingen verwachten.      

De commentaren zijn gesloten.