05-12-08

Er zijn zo van die wetten...

greenwashing

die je bij elke vrijmaking van een monopoliemarkt terugvindt, of het nu om telefonie of energie gaat. TWEE grote spelers krijgen de koek onder elkaar verdeeld. Enkele nieuwkomers mogen dan het veld opkomen. Liefst even aan de zijlijn houden door wat moeilijk te doen bij het overstappen van klanten en zo. Maar met wat drummen verwerven ze toch een eigen plaatsje, met eigen argumenten :

Goedkoper : want anders doet niemand de overstap

Groener : maar dat was niet zo moeilijk op de Vlaamse markt

Betere service : en ook dat lukt als je er Test Aankoop op naleest.

Een eerste groep klanten doet dus de overstap en maken enkele kinderziektes mee. Maar de grote spelers evolueren mee :

Goedkoper ? Als het prijsverschil te groot wordt dalen de prijzen van de grote spelers lichtjes om niet teveel marktaandeel te verliezen. En de winstmarge van de kleintjes onder druk te zetten, maar het lagere prijsniveau van de nieuwe spelers blijft buiten bereik. Hoeveel duurder mag ik blijven om mijn klanten te houden?

Groener ? Laten we onze kernenergie promoten , want die is toch CO2-arm.

Service ? Tja, de klanten blijven toch. Dus zullen we wel goed zijn zeker. Wat die onderzoekers ook beweren... en met een bekroonde campagne kunnen we die klant doen geloven dat ' uw energie ' nog echt Belgisch is. Zeker als we die ' bel ' in onze naam houden. Of het ' lumineuze ' Limburggevoel laten spelen.

Een markt vrijmaken ? Dat kan de overheid wel voor mekaar krijgen als ze dat echt wil. Maar de klant vrijmaken ? Daar beslist die zelf over.

Hvandeker : Dit ironisch stukje proza komt uit het energiekatern van De Bond, een blad dat door honderduizend Vlamingen wordt gelezen ( De Bond werkt voor zijn leden samen met Nuon ). Maar hoe de vork in de steel zit komt redelijk duidelijk naar voren. Wetende dat de grote spelers in Vlaanderen Electrabel ( 65 % ) en SPE - Luminus ( 20 % ) zijn en de nieuwkomers Nuon ( 8 % ) Essent ( 2 % ) en Ecopower ( 1 % ) is het niet moeilijk om deze energieparabel te begrijpen. Maar wat Electrabel ons ook wil vertellen ( de verborgen verleiders zijn weer terug ) echte groene stroom ( hoe groen is groen , zie hiervoor de strikte definities van Europa, overgenomen door België en Vlaanderen ) is , volgens de Gezinsbond, bij de groten niet te vinden en zeker ook niet volgens Greenpeace...   

 

De commentaren zijn gesloten.