03-12-08

Zet aub je motor af , er zijn redenen genoeg.

Hvandeker : Ik ben altijd blij dat ik mensen ontmoet die nadenken over de impact van hun daden, zeker als ze met het milieu te maken hebben. Zo vond ik op Facebook volgende oproep, waar ik me volledig achter zet. Want ook ik heb me reeds regelmatig afgevraagd en ook geërgerd waarom mensen ( ouders, grootouders, anderen ) zelfs in de nabijheid van de school van hun oogappel, DE MOTOR VAN HUN CAR LATEN DRAAIEN. Soms stap ik op hen af en vraag beleefd waarom ze mordicus hun motor laten draaien en aldus hun en alle andere kinderen en kleinkinderen beetje bij beetje vergiftigen. Meestal krijg ik dan als antwoord : ' sorry, ik weet het ook niet ' of ' anders krijg ik het koud ' of ' dan komen ze seffens in een warme auto ' en dies meer. Maar ze zijn altijd bereid hun sleutel om te draaien en een einde te maken aan hun ' vergetelheid '. Nooit discussie en dat is positief. Daarom - anders verwoord en in het Nederlands  - een nieuwe oproep van een bewuste burger op Facebook. Wil jij hieraan meewerken, de aanbevelingen uitproberen en , mocht het voorkomen, te reageren ? Heksenjacht, neen, beleefdheid en argumenten, ja. Met dank, in naam van de Moeder Aarde en haar ( soms erg jonge ) bewoners.    
ps Ik heb dat reeds herhaaldelijk gedaan , steeds met succes. Meer nog, sommigen formuleerden zelf een aantal creatieve voorstellen, echt ongelooflijk. 
 
co2inzand

Kan het je ook zo storen dat stilstaande voertuigen vaak hun motor nog hebben aanstaan? Vind je het bijvoorbeeld ook niet absurd hoe mensen soms in hun auto zitten te wachten op iemand, met de motor aan, de verwarming op en het raam open omdat ze een sigaret roken?

Dit is een verzoek daar samen iets aan te doen.

Het is algemeen bekend dat de uitstoot van auto’s slechts is voor onze leefomgeving. Het is bewezen dat het de moeite loont de motor van je wagen stil te leggen zodra je 30 seconden niet rijdt.
Een automotor stilleggen en hem terug starten is NIET slecht voor zijn levensduur, integendeel. Het is veel beter de motor van je wagen te laten warmlopen terwijl je rijdt dan hem stationiar te laten draaien.
Je motor afzetten laat je toe geld te sparen en het is goed voor het milieu: goed voor je portemonnee en voor de lucht die we allen inademen.

En toch lijkt nog niet iedereen dat te weten of er zich om te bekommeren.

Samen kunnen we er iets aan doen, wachtend op de dag dat er alleen nog elektrisch aangedreven auto’s of auto’s op waterstof rondrijden.

Hier alvast een aantal mogelijke stappen:

1. Als je zelf met de wagen rijdt leg dan je motor af als je stopt en niet binnen de 30 seconden opnieuw vertrekt.
Blijf je in de wagen zitten en je hebt het koud, trek dan eerder een jas of een extra trui aan. Of stap uit en loop enkele rondjes rond je wagen om op te warmen.

2. Je kan ook mensen in je vrienden- en familiekring aanspreken om je voorbeeld te volgen en meer bewust met hun wagen om te springen. Stuur al je facebook-vrienden een uitnodiging om zich aan te sluiten. Doe hetzelfde met vrienden die niet op facebook zijn. Spreek ook je buren aan.

3. Als je op straat mensen met een stationair draaiende wagen tegenkomt, spreek hen dan aan en vraag ze hun motor stil te leggen. Leg hen uit waarom jij dat doet.

4. Je kan dezelfde vraag stellen aan buschauffeurs (van het openbaar vervoer of van privé firma’s), aan chauffeurs van vuilophaalwagens, aan taxichauffeurs en politieagenten. Je kan hun verantwoordelijken aanschrijven en hen responsabiliseren voor het gedrag van hun werkgevers en de voorbeeldfunctie die ze hebben extra aanstippen. Je kan hen vragen en smeken hun politiek terzake te veranderen en om hun personeel op te leggen meer bewust met hun motor om te springen.

5. Je kan ook de burgemeester van de stad waar je woont aanschrijven rond deze problematiek. Vraag hem of haar een campagne hier rond te starten. In Amsterdam is er bijvoorbeeld nu al een politieverordening dat onnodig stationair draaiende wagen geverbaliseerd worden.

Wat je ook onderneemt: doe het met stijl en wees steeds creatief. Responsabiliseer mensen op een beleefde en creatieve manier. Gebruik je charmes!

13:22 Gepost door hvandeker in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: motor, automotor, warmlopen, stationair |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.