02-12-08

Groen in perspectief, toch eens lezen ?

!cid_397041212@30102006-2CBE

Bron : Brochure van Groen getiteld ' De kracht van de verbeelding ' ... van gisteren tot vandaag.

De groenen willen niemand overtuigen van hun grote gelijk. Maar ze willen wel aantonen dat ze de verbeelding nog steeds hoog in het vaandel dragen. Dat ze de samenleving altijd al hebben geïnjecteerd met vernieuwende en bovendien uitvoerbare ideeën die getuigden van hoop en geloof in een betere wereld maar ook van visie en kritische ingesteldheid. Ze wilden de platgetreden paden verlaten en getuigen van verbeelding, moed, durf en vertrouwen in de toekomst. Ze willen creatief denken met steeds nieuwe, goede en haalbare ideeën. En al lijken ze soms en op het eerste gezicht wat vreemd en roepen ze weerstand op, ze willen er mee doorgaan, samen met alle leden, sympathisanten, de internationale groene bewegingen, alle Europese, Belgische en Vlaamse groenen om de verbeelding nog meer te laten regeren en om te groeien naar een betere wereld.   

Enkele voorbeelden ?

Hernieuwbare energiebronnen, inperken van koolstofuitstoot, groene fietsers, zone 30, fietsvergoeding door werkgever, economie ten dienste van de mens, loopbaanonderbreking, balans tussen privé- en beroepsleven, solidariteit tussen Noord en Zuid, gemeentelijk stemrecht voor migranten, samenleven tussen verschillende bevolkingsgroepen, regulariseren van vele mensen zonder papieren, duurzame ontwikkeling, minder wegwerpproducten, gescheiden huisvuilophaling, vredesstrategie, vredesbeweging, gratis vruchtgebruik van gemeenschappelijke goederen als ' oogst ' van de aarde, basisrechten, fundamentele recht op water, stroom en gas, gezondheid gaat voor economische belangen, voedselagentschap, meer bio, oog hebben voor zorgbehoevenden, persoonsgebonden assistentie budget, zelfredzaamheid, holebihuwelijk, nationalisatie van de banksector, tegen het casino-kapitalisme, regulering van de financiële sector.

Hvandeker : Een behoorlijk lang en indrukwekkend lijstje, als resultaat van de kracht van de verbeelding ( en de durf ). Heel wat zaken hadden niet als gemeengoed kunnen aanvaard worden zonder dit lange termijndenken en het omzetten ervan in wetten. Vele van deze ideeën zijn uiteraard overgenomen door anderen, wat eigenlijk niet zo erg is, integendeel. Alleen jammer dat er niet altijd verwezen wordt naar de bron, in dit geval de groene beweging, de ecologische stroming, de politieke partij die dit heeft voortgebracht. Het korte geheugen regeert in de maatschappij en in de politiek van vandaag. De Engelsen zeggen dit erg mooi : " Putting things into perspective" , dat is wat dit overzicht beoogt, niet meer maar zeker niet minder.

  

De commentaren zijn gesloten.