26-11-08

Hoe wil de Europese Overheid de auto-industrie redden ?

autoopsamengeperstelucht

DM 25/11 : Günther Verheugen, Europees commissaris voor Ondernemingen en Industrie, denkt aan volgende maatregelen om de automobielindustrie te redden:

1. Recyclagepremie voor auto's ouder dan 10 jaar ( ongeveer 3.000 Euro ). Een maatregel op Europees niveau en alle lidstaten moeten akkoord gaan.

Hvandeker : een bom geld, bijna onhaalbaar want alle landen moeten akkoord gaan, geen voorwaarde voor de aanschaf van een nieuwe wagen ( uitstoot, vervuiling, filter, etc ).

2. Lening ( geen subsidie ) van 31 miljard Euro te gebruiken om innovatieve projecten te financieren opdat de bouw van moderne en zuinige wagens niet stilvalt. Niet voor herstructureringsmaatregelen en dito kosten.

Hvandeker : Allemaal erg vaag, moeilijk afdwingbaar, maar het proberen waard mits strenge controles. In de VS zullen ook ondersteunigsmaatregelen volgen, maar alleen als kan aangetoond worden dat deze besteed worden om de productie over een andere ( meer groene en milieuvriendelijke ) boeg te gooien.

3. Fiscale stimuli bij het kopen van een nieuwe auto. Elke lidstaat kan nog wel autonoom beslissen hoe dit concreet in te vullen.

Hvandeker : Een slag in het water, wegens onbevoegd, zo lijkt het.

4. Harmoniseren van de regelgeving. Bijvoorbeeld op het gebied van de CO2 uitstoot. Zorgen voor een stabieler wettelijk kader.

Hvandeker : Mooie woorden, heel wat moeilijker daden.

Veel luchtkastelen, fata morgana's, mooie woorden en intentieverklaringen. Niet echt om vrolijk van te worden want het lobbywerk gaat rustig en gestaag zijn gangen, meestal ondergronds. Afwachten, maar zowel vakbonden als milieuorganisaties zullen hier niet blij mee zijn, denk ik. Maar of het van deze plannen zal afhangen of de auto-industrie ja dan neen zal gered worden, betwijfel ik ten zeerste. Alleen de industrie, onder druk van de publieke opinie, kan de industrie redden. Als ze willen evolueren, de reden waarom de VS ' cars ' uit de markt worden gewerkt, zo lijkt het.   

mvauto
  

 

De commentaren zijn gesloten.