26-11-08

Europese pogingen om economie te stimuleren....

groenestroom

... en ecologie met economie te verzoenen.

Bron DM 25/11

Groot Britannië verlaagt ( tijdelijk ) BTW om economie te stimuleren. De bedoeling is te voorkomen dat consumenten teveel op de rem gaan staan. En geld vrijmaken om grote infrastructuurwerken aan te vatten. Om dit alles te financieren verhogen zij de belastingtarieven op hoge inkomens ( vanaf 180.000 Euro per jaar ).

Zowel Duitsland als Frankrijk doen niet mee aan een BTW verlaging.  Het is daar ' niet gepast ' , ' niet aan de orde wegens reeds besliste andere maatregelen' .en ' te weinig gericht '.   

Europa echter heeft eigen reddingsplannen, zoals dat heet, met onder andere klimaat- en energieplannen, bovenop de plannen van de lidstaten. Groene investeringen, duurzame projecten en het verlagen van de btw op groene producten zijn er de belangrijkste van. Op die manier willen ze de economie stimuleren zonder de klimaatdoelstellingen, die onder druk zouden staan,  onderuit te halen.

Hvandeker : Bij ons zou het verlagen van btw op energie als basisbehoefte , zeker echte groene energie, een stap in de goede richting zijn. Het argument dat men door die verlaging het verbruik van energie stimuleert, snijdt weinig hout daarbij. Het zal de energie-armen worst wezen. En die hoge inkomens eens onder de loupe nemen ook. En de notionele intrestgunst zonder voorwaarden eveneens. Vijf minuten politieke moed noemt men dat. Rechtvaardig herverdelen ook.    

De commentaren zijn gesloten.