20-11-08

Begeleid bankroet voor de Amerikaanse auto-industrie

6439_toparticlephoto

Hvandeker : Een merkwaardig en niet onaardig voorstel is dat van een begeleid bankroet voor de auto-industrie in de VS door Mitt Romney, ex-presidentskandidaat bij de Republikeinen en zoon van George Romney , in de karen vijftig een van de grote bazen in de Amerikaanse automobielsector. Bron DM De Gedachte dd 20/11.

' De gevraagde lening van 25 miljard dollar zou wel eens de doodsteek kunnen zijn en er voor zorgen dat ze - mogelijk stilaan - onderuitgaan. Zonder deze som moeten ze wel drastisch het roer omgooien : het kostenverschil met buitenlandse merken wegwerken ( gelijke lonen met de concurrentie , pensioenuitkeringen verlagen, ander en beter en minder duur management, andere mensen die weten wat marketing, vernieuwing en creativiteit betekent ), meer participatie toestaan ( inclusief aandelen en winstdeling ) en de bedrijfscultuur naar de 21ste eeuw brengen. En vooral investeren in competitieve producten en nieuwe technologieën, vooral in energiezuiniger auto's.

Ook de overheid moet meer investeren in basisonderzoek : nieuwe energiebronnen, brandstofzuinige technologieën, andere materialen, etc. Onderzoekslabs en universiteiten moeten aan het werk en dringend.

Geen blanco check dus, maar een begeleid bankroet dat ervoor zorgt dat de Amerikaanse auto-industrie ( de ruggengraat van de hele economie ) op een betere, meer zuinige en milieuvriendelijker maar levensvatbare en competitieve manier blijft bestaan. '

Hvandeker : Niet onaardig maar merkwaardig standpunt. Een theoretische vingeroefening welke regelmatig verwijst naar de ervaringen van zijn vader in de jaren 50. Ik geloof nooit dat wat toen kon, vandaag nog zou kunnen. Gewoon omdat de dingen er nu heel anders en stukken complexer uitzien. Maar een blanco check geven aan mensen die gedurende vele tientallen jaren geen oog hadden voor de nieuwe trends of ze arrogant onder de tapijt veegden, dat zou niet verstandig zijn. Obama krijgt hier zijn eerste vuurdoop en ik benijd hem niet. Maar wachten kan ook niet, want eigenlijk zijn ze nu reeds zo goed als failliet ( anders zouden ze niet op hun blote knieën veel geld vragen en uiteraard met als - enig - argument : de tewerkstelling ! Toch wel doorzichtig en eigenlijk wat zielig. Maar zoals altijd zijn de kleine mannen de eerste slachtoffers : technische werkloosheid, gewone werkloosheid en erger nog het ontslag.   

De commentaren zijn gesloten.