19-11-08

Welkom in Nieuwland, welkom in transitieland

bloemen2

Bron : WE Knack, Trend Ecologisch wonen.

De grondstoffen geraken stilaan op en de aardbol heeft koorts. Paniek is nooit goed maar transitiedenkers vinden wel dat het tijd is voor een nieuw hoofdstuk waarbij het bij deze mensen niet gebleven is bij theoretische denkoefeningen maar bestaan er ondertussen reeds transitiesteden. Geen fictie maar realiteit dus.

Ooit zal de mens het absurd vinden : dat zijn voorouder elke dag opnieuw en zonder wroeging een CO2-uitstotende auto instapte die bovendien liters olie opdronk. Dat hij druiven at in de winter. En het toilet doorspoelde met drinkwater, terwijl er miljoenen mensen nagenoeg geen drinkwater hebben. Dat er in de Stille Oceaan in alle stilte 2 drijvende vuilnisbelten ronddobberden, elk ter groote van de VS. Dat dagelijks tonnen maagdelijk papier door printers schokten en in prullenmanden belandden.

En vooral, dat dit allemaal bleef gebeuren, zelfs al wisten toen al beter.

Maar er waren er gelukkig een aantal anderen, die toen reeds droomden van iets anders, een nieuw tijdperk, een nieuw land. Transitiedenkers werden ze genoemd naar de overgang naar een nieuw systeem genoemd. Een nieuwe vorm van denken, van leven, zeker van samenleven. Er zijn vandaag duizenden signalen dat het huidige systeem aan het zieltogen is : voedselprijzen stijgen abnormaal, ijskappen smelten, olie- en gasprijzen zijn veel te hoog, banken hebben geweldige problemen, ook de economie slabbakt en het woord recessie is weer daar...

In het nieuwe tijdperk is de levenskwaliteit groeiende, want oa minder afhankelijk van grondstoffen en olie. De buikriem aanhalen hoeft echt niet, zo zeggen ze.

Dit transitiedenken is groeiende en mocht je de smaak te pakken hebben of willen krijgen : er zijn een aantal interessante websites op het internet.

Over plan C : www.plan-c.eu

Over duurzaam wonen en bouwen : www.duwobo.be

Over het Vlaams Instituut voor bio-ecologisch bouwen en wonen : www.vibe.be

Over bestaande transitie steden en stadsdelen , vooral in een aantal Angelsaksische landen : http://totnes.transitionnetwork.org  

Hvandeker : Fictie of realiteit ?  Het zit er allemaal wat tussenin, maar alleen al de aanstekelijke aanpak en de dynamiek van een aantal medewerkers aan de KU Leuven en het Leuven Materials Research Centre ( promotoren van plan C ) werkt werwend en enthousiasmerend.

De commentaren zijn gesloten.