26-10-08

Wat e-MO leesvoer voor onderweg...

Gorbatsjov pleit voor globale Glasnost omtrent klimaatverandering

De wereldwijde financiële crisis trekt de media-aandacht weg van het probleem van de klimaatverandering, waarschuwt de voormalige Sovjet-president Michail Gorbatsjov. Hij draagt de media op om de impact de opwarming van de aarde begrijpbaar te maken voor het brede publiek, in een sfeer van openheid.

Lees meer

India wil Braziliaanse toer op met biobrandstoffen

Als het van de Indiase zakenwereld afhangt, moet India net als Brazilië massaal investeren in bio-ethanol uit suikerriet om de energiefactuur te drukken. Dat biobrandstoffen zorgen voor hogere voedselprijzen is een mythe, er komt net meer geld vrij om te investeren in plattelandsontwikkeling, zo klonk het op het derde India-Brasil-South Africa Business Forum, in de aanloop naar de politieke IBSA-top.

Lees meer

Ethiopië krijgt het grootste windpark van Afrika

Ethiopië krijgt het grootste windmolenpark van Afrika. Het Afrikaanse land tekende donderdag een overeenkomst ter waarde van 220 miljoen euro met de Franse windmolenproducent Vergnet.

Lees meer

Europa’s antwoord op klimaat- en kredietproblemen

De Europese Unie heeft het economische gewicht om een verschil te maken in zowel de klimaat- als de financiële crisis. Maar heeft de Unie ook de visie en de samenhang om haar leidende rol waar te maken? Alma De Walsche woonde een tweedaags congres van de Europese Groenen bij, Gie Goris rapporteert van op de jaarlijkse State of Europe-congres van Friends of Europe.

Lees meer

 

Regeringen moeten voortouw nemen in alternatieve energie, vindt Shell

Royal Dutch Shell, dat vorig jaar ongeveer 27 miljard dollar winst puurde uit de ontginning van olie- en gasvoorraden, kijkt naar de overheid om energie in de toekomst duurzaam maken. Regeringen moeten het voortouw nemen bij de ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen, vindt de CEO van Shell, Jeroen Van der Veer.

Lees meer

Google leest Amerikaanse regering de les met energieplan

Google.org, de filantropische arm van de zoekgigant, heeft een scenario voorgesteld om de Amerikaanse energie tegen 2030 uit wind-, zonne- en geothermische energie te halen. Het hele plan zou 4,4 biljoen dollar kosten, en de CO2-uitstoot halveren.

Lees meer

"De toekomst ligt in groene technologie"

Achim Steiner, de grote baas van het Milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP), denkt dat Mexico een unieke leidersrol kan spelen in de ontwikkeling van een "groene economie".

Lees meer

Waardig werk ideaal wapen tegen armoede

Op 7 oktober, de internationale dag voor Waardig Werk, heeft een coalitie van ngo's en vakbonden de campagne 'Waardig Werk' op gang geschoten. Twee jaar lang zullen ze samen campagne voeren rond waardig werk als beste remedie tegen armoede. De internationale campagne 'Decent work, decent life' stelde haar eisen voor aan Margot Wallström, vice-voorzitter van de Europese Commissie.

Lees meer

 

India kreunt onder berg elektronisch afval

Afgedankte televisies, gsm’s, computers: India kreunt onder een steeds groter wordende berg elektronisch afval (e-afval). Experts voorspellen een crisissituatie en vragen strenge wetten.

Lees meer

Minder vlees tegen klimaatverandering

Voor veel Belgen is een lapje vlees dagelijkse kost: we eten jaarlijks zo´n 102 kilo vlees per persoon. Vleesconsumptie is een belangrijke oorzaak van de smeltende ijskappen, zegt de VN-voedselorganisatie. De Britse organisatie Voedsel Klimaat Netwerk beweerde dinsdag een oplossing hiervoor te hebben gevonden.

Lees meer

Braziliaanse ontbossing meer dan driemaal sneller dan vorig jaar

Vorige maand werd er in Brazilië 228 procent meer regenwoud vernietigd dan in augustus 2007. Het ministerie van milieu stelt vast dat de Braziliaanse regering illegale ontbosser nummer één is.

Lees meer

 

Amerikaanse verkiezingsstrijd barst los

Vijf weken voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen geven zowat alle opiniepeilers de Democratische kandidaat Barack Obama een ruime voorsprong op zijn Republikeinse rivaal John McCain. McCain betaalt de prijs voor de financiële crisis en de twijfels over zijn running mate Sarah Palin. Maar de verkiezingen voor Obama zijn nog niet gewonnen: zijn huidskleur schrikt sommige oudere blanke Democraten af.

Lees meer

 

Europese energiecommissaris wil boren op Noordpool

Het Amerikaanse adagio “Drill baby drill” lijkt ook in Europa aan te slaan. De Europese commissaris voor Energie Andris Piebalgs heeft zich uitgesproken voor boringen op de Noordpool om zo de energiezekerheid van Europa veilig te stellen.

Lees meer

‘Methaanschoorstenen’ baren klimaatwetenschappers zorgen

Wetenschappers op een Russisch onderzoeksschip hebben grote hoeveelheden methaangas ontdekt dat uit de zeebodem opwelt ten noorden van Siberië. Methaan is als broeikasgas twintig keer sterker dan koolstofdioxide en kan de opwarming van de aarde versnellen.

Lees meer

Turkse groenen in het verweer tegen eerste kerncentrales voor Turkije

Na decennia lang plannen maken staat Turkije nu kort voor de aanbesteding van twee kerncentrales, de eerste in het land. Op 24 september maakt de Turkse regering een keuze tussen de twaalf ondernemingen die offertes hebben ingediend, waaronder de Frans-Belgische groep Suez-Tractebel en het Nederlandse Unit Investment. De groene beweging in Turkije schakelt een versnelling hoger om de plannen te dwarsbomen.

Lees meer

 

DOSSIER Kringloopdenken

Hoge voedselprijzen, stijgende olieprijzen, eindige grondstoffen,... het zijn allemaal symptomen van een systeem in moeilijkheden. Van Noord tot Zuid wordt creatief nagedacht over ontwerpen voor een nieuwe samenleving in 2030.

Lees meer

De commentaren zijn gesloten.