23-10-08

Hoe neemt een politieke partij ' een bocht ' ?

kerncentrales1

Nu de PS geïsoleerd geraakt in de regering, en ook in Europa meer en meer stemmen opgaan om langer vast te houden aan nucleaire energie , wordt het hoog tijd om - inzake de uitstap uit de kernenergie - een heel grote bocht te maken. Zonder veel gezichtsverlies, want ze waren er steeds - zoals Ecolo en Groen - radicaal tegen. Welke klassieke middelen worden er voor ingezet ?

1. Bereid je kiezers voor en neem er ook je tijd voor, anders valt het te erg op. De publieke opinie is nu eenmaal kort van geheugen en nu er een aantal crisissen de aandacht trekken is het ' het moment'. En vermits politiek in wezen iets zou moeten zijn voor de lange termijn  ( besturen , ver vooruitzien, etc ) maar dat niet is in de hoofden van die bestuurders ( de gesel van de volgende verkiezingen ) mag men echter ook niet te lang wachten met die bochten., anders komt de afstraffing alsnog om het hoekje kijken.

2. Spuit dus voldoende mist, stelselmatig en volgens plan, opdat de ' oude ' standpunten stilaan ' ondersneeuwen '. Doe dit met geen al te buitensporige maar aan de verbeelding niets overlatende uitspraken zoals : a. Op papier blijft ons standpunt ongewijzigd, maar dat is vandaag reeds theorie. b. Bij de regeringsonderhandelingen aanvaardde de PS al dat er een nieuwe studie komt naar de ideale energiemix. c. Ze zeggen ook dat de centrales gerust enkele jaren langer open kunnen blijven. d. De energievoorziening en de CO2 uitstoot laten niet toe ze te sluiten. e. Onze antinucleaire positie is ( politiek ) onmogelijk vol te houden. f. Toegeven op de kernuitstap is vandaag een klein offer. g. Er zijn geen 30 manieren om de burgers te voorzien van goedkope energie. h. Het komt erop aan het uitstel als DE INTELLIGENTSTE OPTIE TE VERKOPEN. i. Het heeft geen zin om nu reeds de discussie te openen voor dat het rapport ( naar de scenarios voor energievoorziening ) klaar is. j. Als de energievoorziening en de bevoorradingszekerheid ons daartoe nopen, moeten de centrale MISSCHIEN langer open blijven. k. We zijn een democratische partij en we respecteren dus het democratische debat.  

Hvandeker : Wat er eigenlijk zou moeten staan is het volgende ( naar analogie met de uitspraken van Peeters ea Janssens over de Lange Wapperbrug : wat het resultaat van het onafhankelijk onderzoek ook is, wij blijven vandaag op ons standpunt ) : wat de studie naar de ideale energiemix ook oplevert, wij denken dat de kerncentrales nog heel wat langer zullen openblijven. En daarom bereiden we de electorale bocht nu al voor. Of nog : hoe pakken we onze kiezers in zonder dat ze het voelen.

Hvandeker : Als men tijdig investeert in groene alternatieven , dan is kernenergie, met heel wat inherente risico's verbonden, waarschijnlijk niet meer nodig. Dat is m.i. het probleem : het ( de investeringen ) gaat allemaal te traag mede door het spuiten van heel veel mist en onduidelijkheid. Het is laat maar echter niet te laat.   

23:24 Gepost door hvandeker in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kernenergie, ps, kerncentrales, politieke bocht |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.