12-09-08

e-MO berichten van de laatste weken, een update

Luchtvervuiling door schepen kost jaarlijks tienduizenden levens

Algemeen wordt aangenomen dat de zilte zeelucht goed is voor de gezondheid, maar uit nieuw onderzoek blijkt dat grote zeeschepen de luchtkwaliteit geen goed doen. De rook van de schepen bevat giftige partikels en kan vooral in havensteden erg schadelijk zijn.

Lees meer

Google investeert in "onuitputtelijke" aardenergie

De internetgigant Google investeert bijna zeven miljoen euro in EGS, een nieuwe technologie die volgens het bedrijf toelaat zowat overal ter wereld stroom op te wekken dankzij de warmte van de aardkorst.

Lees meer

‘Uranium verziekt Afrika’

Electrabel en andere stroomleveranciers gebruiken uranium om kernenergie op te wekken. Dat kostbare mineraal wordt door de Franse Areva-groep gedolven in het Afrikaanse Niger, het vierde armste land ter wereld. Volgens critici gaat die uraniumontginning ten koste van de lokale bevolking en in het bijzonder de Toearegs of zogenaamde “blauwe mannen”.

Lees meer

Algen, wondermiddel voor zieke planeet?

De toekomst is aan de algen, zo lijkt het wel. In de zoektocht naar duurzame biobrandstoffen gaan steeds meer stemmen op voor algen als zogenaamde “derde generatie biobrandstoffen”.

Lees meer

IJsberen ontdekt in volle zee

Observatievluchten van de Amerikaanse overheid hebben minstens negen ijsberen ontdekt die ver buiten de kust van Alaska zwemmen, eentje zelfs negentig kilometer in open zee. Milieuverenigingen maken zich zorgen dat de klimaatverandering het de dieren steeds moeilijker maakt om vaste grond te vinden.

Lees meer

Belg ondervoorzitter IPCC

Professor Jean-Pascal Van Ypersele (UCL) is verkozen tot ondervoorzitter van het Intergouvernementele Panel voor klimaatverandering (IPCC).

Lees meer

Latijns-Amerikanen compenseren milieuzonden via het internet

Vervuilende bedrijven of veelvliegers in Latijns-Amerika kunnen met enkele simpele muisklikken de schade die ze toebrengen aan het klimaat weer goedmaken. Websites als het Braziliaanse Clickárvore en Neutralízate in Mexico zitten in de lift.

Lees meer

“Australië en Nieuw-Zeeland moeten deur openen voor klimaatvluchtelingen”

Sommige laaggelegen eilanden in de Stille Oceaan zijn al ontruimd omdat ze onbewoonbaar zijn geworden door de stijging van de zeespiegel. Australië en Nieuw-Zeeland krijgen te horen dat ze meer moeten doen om klimaatvluchtelingen op te nemen, omdat ze door hun uitstoot van broeikasgassen mee de oorzaak zijn van het probleem.

Lees meer

Klimaatprofessor geeft tips voor Belgische ontwikkelingssamenwerking

Meer geld en meer mensen, dat is wat de Belgische Ontwikkelingssamenwerking nodig heeft om het effect van haar hulp niet te laten verloren gaan door de klimaatverandering. De Belgische klimaatprofessor Jean-Pascal van Ypersele, onlangs benoemd tot vicevoorzitter van het internationale klimaatpanel IPCC, kwam woensdag in Brussel een rapport met aanbevelingen voorstellen.

Lees meer

Schone graffiti veroveren Europese wijk

De milieuorganisatie Greenpeace voert in de Europese wijk actie met een opmerkelijke nieuwe techniek: “schone graffiti”. Boodschappen worden aangebracht op muren en trottoirs zonder verf of spuitbussen, maar simpelweg met stoom.

Lees meer

Reusachtige ijsplaat spoorloos verdwenen

Hoewel de korte zomer aan de noordpool dit jaar niet zo warm is, is het verschil tussen de hoeveelheid ijs in de zomer en de winter het tweedegrootste sinds het begin van de waarnemingen. Canadese wetenschappers vragen zich af wat er is gebeurd met een 50 vierkante kilometer grote ijsplaat ten noorden van Ellesmere Island, die op drie dagen is verdwenen.

Lees meer

De commentaren zijn gesloten.