17-08-08

Nationalisme, 2 aspekten

           yangpeiyi

Hvandeker : Aan nationalisme, fier zijn op het eigen land, hangen steeds minstens 2 aspekten vast. Het positieve : als Kim Gevaert het goed doet op de Olympische spelen, als België wint van Nederland in het voetbal, als een landgenoot een uitvinding doet welke wereldwijd kan ingezet worden, als Inbev de grootste bierbrouwer wordt na nog een zoveelste acquisitie of als een toerist Brugge toch zo'n mooie stad vindt, dan vinden we dat best iets om de borst vooruit te steken. En het negatieve en dat vond ik terug in 2 artikels van DM dd 16/8.

Het eerste artikel was een van de hand van Paul De Grauwe, docent aan de KUL, columnist en gewezen senator en parlementslid voor VLD. Hij vindt dat de Olympische spelen beter Nationalistische spelen zouden genoemd worden. Niet alleen China maar ook tientallen andere landen zijn verschrikkelijk chauvinistisch, vergroten de prestaties uit tot in het belachelijke.( Hvandeker : Ook atleten tooien zich , niet noodzakelijk na een goede prestatie, met hun vlag ).   

Hij betoogt verder dat deze houding aan de oorsprong ligt van de grootste catastrofes van de laatste eeuwen en zijn miljoenen mensen de dood ingejaagd. De opwarming van de aarde en de milieuvervuiling zijn daar ook het gevolg van. Ieder land bekommert zich uitsluitend om het eigen nationale belang wanneer het over belangrijke materies gaat. En daarom is het ook zo goed als onmogelijk om bv een degelijk akkoord te sluiten over de CO2-uitstoot. ( Hvandeker : Ikke en de rest kan stikken). De nationale vlaggen die in Peking wapperen bij de uitreiking van de medailles zijn dezelfde die wapperen als regeringen samenkomen om regels te ontwerpen die de uitstoot moeten beperken. De Olympische spelen bevestigen dit alles en vergroten de obstakels die het zo moeilijk maken om vitale internationale problemen op te lossen.

Het tweede artikel gaat over de aanpak en zelfs de trukken die China gebruikt om zichzelf zo positief mogelijk in de schijnwerpers te plaatsen. Ze betalen miljarden Euro's met als enig doel de eigen eer en glorie. Dat hebben we allemaal gezien. Maar ook de reportages om de ( duistere) achterkant van de medaille te tonen waren het volgen waard. De ( nu reeds bekende ) trukken zijn ook niet niks : Het opvoeren van 56 etnische groepen ( ook Tibetanen en Oeigoeren ) door kinderen uit die groepen was nep, het zangeresje was mooi maar kon niet zingen en het zangeresje dat kon zingen mocht niet getoond worden, kandidaten voor de vrouwelijke gidsen of cheerleaders werden naakt met een meetlat gemeten, ze kregen een glimlachtraining gedurende 6 maanden met dagen van 14 uur training, soldaten droegen pampers omdat ze tijdens de openingsceremonie niet van hun plaat mochten.

Hvandeker : Niet alleen China, ook heel wat andere landen zullen niet achter de schermen van het negatieve nationalisme laten kijken. als het er op aan komt. Imagoverlies is iets wat absoluut moet vermeden worden, zeker als honderden miljoenen mensen er naar kijken. Maar ik heb het wrange gevoel dat toppolitici, presidenten en premiers het nationalisme soms aanwenden tot hun eigen eer en glorie. En dat velen daarin nog steeds vrolijk meestappen en de geschiedenis vergeten ....    

De commentaren zijn gesloten.