17-08-08

Asbest, opnieuw en opnieuw en opnieuw

Na de aankondiging van het Brussels parket over ' het grootste asbestschandaal ooit ' , waarbij een aantal Oost-Europese arbeiders - niet verwittigd door de opdrachtgevers - 4 ton asbest hebben moeten verwijderen ( met krabbers ( ! ) en met hogedrukreinigers ) in een gebouw te Anderlecht, stelt zich steeds opnieuw de vraag : hoe controle uitvoeren op malafide eigenaars en aannemers ? Regelgeving, hoe compleet en vindingrijk ook, zal het steeds moeten afleggen van ' vindingrijke personen '. In dit geval zullen het de arbeiders zijn die vroeg of laat de gezondheidsrekening gepresenteerd krijgen. Niet de eigenaar, noch de aannemer. Die krijgen misschien een andere rekening, maar dat is nog lang niet zeker ( ze werken goed mee, hebben een 1ste klas advokaat, etc ).

Dat brengt ons tot een 2de aspekt van dit gegeven : volgens rapporten van OVAM zijn er in de periode dat asbest razend populair, in Vlaanderen tussen de 2 en 4 miljoen ton asbesthoudend materiaal gebruikt. Dat wil zeggen dat er vanaf nu tot de volgende 40 jaar, gemiddeld tussen de 50 en 60.000 ton zal vrijkomen.  Bron : DM 16/8/2008.

Hvandeker : Ik heb de indruk dat men deze problemen zwaar onderschat, ondanks allerlei wetgevingen. Preventieve sanering, na een grondig onderzoek en inventarisatie van die plaatsen waar asbest gebruikt werd, kost veel geld maar dan zijn we voor altijd van die dodelijke rommel af. Ik denk aan scholen, zwembaden, sportzalen, bibs, ed kortom de categorie overheidsgebouwen. En regels, met voldoende toezicht, voor de private eigendommen. Ook daar zou sneller kunnen gesaneerd worden. 10 minuten politieke moed, naast de fondsen voor de slachtoffers, om dit probleem nogmaals en degelijk aan te passen.    

asbestlaag
  

15:28 Gepost door hvandeker in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: asbest, ovam, brussels parket, preventieve sanering |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.