03-08-08

Meerderheid merk Luminus ( SPE ) is nu Brits

aplusplus

Luminus in Britse handen

Elektriciteitsproducent SPE, bekend van het merk Luminus, komt onder controle van de Britse energiegroep Centrica. De Britten verdubbelden hun belang in SPE van 25,5 naar 51 procent. SPE is de nummer twee op de Belgische markt na Electrabel.

(tijd) - Centrica voerde gisterenavond zijn voorkooprecht uit op de 25,5 procent die Gaz de France (GDF) aanhield in SPE. GDF was verplicht dat pakket te verkopen wegens de fusie met Suez, het moederbedrijf van Electrabel. Centrica betaalde 515 miljoen in contanten voor het pakket SPE-aandelen.

In het persbericht geeft Centrica aan dat het nog maximaal 105 miljoen euro zal bijbetalen, afhankelijk van de inwerkingtreding van het nucleair akkoord tussen Electrabel en SPE. Dat akkoord, een onderdeel van de zogenaamde Pax Electrica 2, krijgt SPE een groot pakket stroom uit de kerncentrales van Electrabel.

Centrica en GDF hielden beide 25,5 procent aan in SPE. De Britse energiegroep stijgt nu tot 51 procent van het kapitaal en verwerft daarmee de controle over de tweede Belgische elektriciteitsproducent. Spebel, een holding met vooral Belgische gemeenten, houdt nog een minderheidsbelang van 49 procent aan in SPE.

SPE heeft ruim 1.600 megawatt aan gasgestookte elektriciteitscentrales. Via het merk Luminus telt het bedrijf ruim 1,5 miljoen elektriciteits- of gasafnemers, goed voor een marktaandeel van 20 procent.

Bronnen : website De Tijd 23/7 ; Knack 30/7 ; De Morgen 24/7

Hvandeker : Het voordeel van deze nieuwe ' constructie ' is de wat grotere eenduidigheid over wie nu de lakens uitdeelt bij SPE. Bovendien zal er hopelijk meer concurrentie zijn met de nummer 1, Electrabel. Dat is tenminste het voornemen van Centrica, maar of ze hiervoor goed gewapend zijn, zal de toekomst moeten uitwijzen. Maar anderzijds staat SPE/Luminus , volgens de ranking van Greenpeace, niet echt bekend als een leverancier van ' propere ' energie. Toch nog eens elders zien ? We volgen het op...

13:21 Gepost door hvandeker in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: luminus, spe, centrica, gdf, spebel |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.