03-08-08

Energie-, milieu- en energiepraat van vandaag 3/8/2008

1. DM 31/7 : Amerikanen, de grootste olieverbruikers ter wereld, besparen drastisch op hun brandstofkosten en daardoor daalt de olieprijs. Uiteraard slikken hun grote voertuigen, SUV's en pick-ups, ook grote hoeveelheden benzine en ze zijn er stilaan achter gekomen dat het onbetaalbaar wordt. Maar ook in de grote industrielanden van de hele OESO zet deze trend zich door. Er zijn ook enkele cijfertjes voor België : 9.5 % minder benzine in de maand april, echter 7.2 meer diesel. Maar van een ineenstorting van de olie- ( en ook grondstoffenmarkten zoals maïs , graan en rijst ) is geen sprake. De prijzen blijven historisch torenhoog.

Hvandeker : Neen, de meeste Amerikanen denken alleen maar aan hun portemonnee, ( nog steeds ) niet aan het milieu, denk ik. Maar iedere kilometer minder, is er één. 

supertrucks
    

 

  

2. DM 31/7 : Olietekorten vanaf 2010 ipv 2015 ? Eerst werd er gesteld dat de eerste ernstige olietekorten zich zouden voordoen vanaf 2015( volgens het Internationaal Energieagentschap)  maar vandaag zegt het internationaal kennisinstituut Clingendael dat 2010 ( overmorgen ) reeds in beeld komt ( ' Oil turbulence in the next decade '). Ten minste als er tegen dan geen ingrijpende maatregelen worden genomen zal het energiesysteem op zijn grondvesten daveren. Door deze situatie zullen de olieprijzen op een hoog niveau blijven en op dat niveau zelfs hevig fluctueren. 50 tot 80 dollar per vat was de algemene aanname, nog zo lang niet geleden, Nu wordt 110 als ondergrens aangenomen, maar doorschieten naar 200 dollar kan ook, en snel.

Hvandeker : Zelfs gerenommeerde  kennisinstituten hebben geen glazen bol , maar wat hier naar voor geschoven wordt is om te duizelen. Dat ze maar snel zo veel mogelijk alternatieve energiebronnen in productie nemen ( als voorzorgsprincipe ) om die mogelijke pessimistische scenario's te counteren. Steeds meer actoren zijn daar mee bezig, maar genoeg ? ?

groenestroom

 

 

 

3. DM 31/7 : Er zijn 7 x meer zonnepaneleninstallaties aanwezig in 2007 dan in 2006, voor 10 x meer vermogen. Dat is oa het gevolg van de introductie van de Vlaamse groenestroomcertificaten ( premie ) alsook van de federale belastingvermindering. Deze trend zal zich ook dit jaar doorzetten, volgens Hilde Crevits - Vlaams minister van Energie - alhoewel we deze cijferdans ook moeten in het juiste perpectief plaatsen : het aandeel zonne-energie in de totale groene stroomproductie blijft wel beperkt tot 3.1 % ( ! ) .

zonnepanelen1

 

 

 

 

 

 

 

 4. DM 1 en 2/8 : Windenergie op zee ( offshore) kan zorgen voor 10 % van het Belgische stroomverbruik , maar het wordt " vechten " voor de laatste vrije Noordzeezones. Maar ook windenergie op land kan ' boomen ' omdat het goedkoper is wegens minder zware en hoogtechnologische materialen, dichter bij de verbruiker en gemakkelijker te herstellen.

Mede door deze race en de concrete plannen van heel wat windenergiebedrijven en groepen is België goed op weg om de Europese doelstellingen te halen, aldus Paul Magnette, Minister van Energie. Maar het zal er ook op aan komen zwaar te investeren in ENERGIEBESPARING EN -EFFICIENTIE. Wat dat betreft zijn de mosselen nog lang niet aan wal, zo blijkt uit een vergelijkende studie tussen de maatregelen in Spanje en deze in België. De Spaanse regering neemt niet minder dan 31 maatregelen , gaande van minder straatverlichting, beperking van airco ( Spanje ! ) tot het verlagen van de snelheidslimieten. Daardoor wordt er niet alleen geld bespaard...  Het besef dat ook België heel wat moet doen, groeit snel bij particulieren, bedrijven en overheden, maar ruim onvoldoende bij de beleidsmakers zelf, de regeringsleden. Intenties genoeg overigens, voor de camera's. Maar die ( federale) regering is wat ze is, die van achterlopende zaken en nog wat andere hervormingen. Dubbel glas, isolatie, etc ... binnenkort volgt het stookseizoen.

Hvandeker : België is Spanje niet, de maatregelen zullen wel wat kunnen afwijken, maar de snelheid naar beneden herzien heeft overal zijn effect, maar dat ziet men ( de ex-baas van de NMBS) hier blijkbaar ( nog ) steeds niet zitten. Heel erg jammer. Aanbevolen vakantieliteratuur voor Mr Schouppe en zijn collega's  : de 31 Spaanse maatregelen in een notendop. Een prettig verlof... met de trein ?

windmolens3
  

De commentaren zijn gesloten.