30-07-08

Opvallende uitspraken en groene berichten van deze week

1. Knack 30/7 : De federale regering heeft tot nog toe geen enkele beslissing van belang genomen. Een gefingeerde begroting en wat grote lijnen van het sociaal en economische miniatuurprogramma... en de rest is voor later. Mensen zonder papieren blijven bijgevolg zonder papieren, ook al spreken tal van asielzoekers intussen beter Nederlands dan sommige vertegenwoordigers van Franstalige partijen. ( Hvandeker : dat geldt ook voor het Frans van sommige vertegenwoordigers van Nederlandstalige partijen, maar dat geheel terzijde ).

Hvandeker : En deze totale besluiteloosheid schijnt heel wat landgenoten niet te deren, integendeel. Men geraakt alles gewoon en dit is opnieuw koren op de molen van de foertstemmen.

chineesinafrika1

2. DM 25/7 : Critici voorspellen dat de geplande uitbreiding van de Brusselse ring tot maximaal 17 ( zeventien ! ) rijstroken enkel méér verkeer met zich zal meebrengen. Hoog tijd voor wat alternatieven uit het buitenland met meer of minder succes.

- Jakarta ( Indonesië ) : Sommige rijstroken zijn alleen voorzien voor wagens met minstens 3 passagiers.

- Stockholm ( Zweden ) : Tol aan de stadspoort en verdere uitbouw van het tramnetwerk en ferrydiensten. Ook in London en andere grote steden.

- Manila ( Filippijnen ) : Vandaag even, morgen oneven nummerborden. Geen vrachtwagens in het centrum. Dubbel parkeergeld in de stad en parkeerruimten buiten de stad en pendelbussen of pendeltrams.

- Singapore : 8.000 Euro extra voor eigendomscertificaat. Met een goedkope ( rode nummerplaat  ) mag je enkel buiten de spitsuren rijden.

- Kuala Lumpur ( Maleisië) : Extra tunnels, 2 verdiepingen.

Hvandeker : Sommige maatregelen zijn goed, andere minder wegens niet sociaal, ontwijkingsmogelijkheden, omzeilen van regels, verleggen van het probleem. Maar de auto mijn vrijheid, dat is al lang voorbij.  

file

 

 

 

 

 

 

 

DM 24/7 : De notionele intrest, die er nog niet voor gezorgd heeft dat er heel wat extra banen geschapen worden maar wel dat bedrijven meer solvabel worden, zou de belastingbetaler een pak meer kosten dan door de regering geraamd. Aldus de Nationale Bank van België. De redenen zijn verminderde bedrijfswinsten en stijgende rente. De oppositie zegt : mocht je de maatregel beperken tot bedrijven die echt investeren en en echt jobs creëren, dan was er heel wat geld over voor belangrijke sociale maatregelen.

Hvandeker : De keuzes van D. Reynders zijn overduidelijk het gevolg van zijn politieke visie op de maatschappij . De onderlaag en ook de middenlaag en zelfs de bovenlaag : even wachten....  

kraantjeswater

  

4. DM 25/7 : Ijsberen op de Zuidpool en neushoorns naar de VS ? Het zou binnen afzienbare tijd wel eens werkelijkheid kunnen worden dat , ingevolge de klimaatverandering, ijsberen van de Noordpool - waar het ijs in sneltreinvaart smelt - naar Antarctica zullen moeten versast worden. Ook Afrikaanse neushoorns zullen vanuit de Afrikaanse savanna's die in sneltreinvaart aan het verwoestijnen zijn, dienen overgeplaatst te worden naar een nieuwe habitat : de Great Plains in Noord Amerika.  Deze geassisteerde kolonisatie heeft zoals steeds voorstanders en tegenstanders onder de biologen en de ecologisten.

Hvandeker : Ik hoop dat het niet zover moet komen, een natuurlijk " evenwicht " tussen de dieren is en blijft het meest optimale scenario, maar soms breekt nood wet en zijn er geen alternatieven.

5883_toparticlephoto

 

 5. DM 24/7 Autodelen ( via Cambio ) is groeiend succes dankzij hoge brandstofprijzen en expansiepolitiek. Een groei van 38 % op 1 jaar : welk bedrijf zou daar niet voor tekenen ? Vooral in de grote steden - Brussel voorop omdat mensen die hun autoplaat inleveren een gratis abonnement Cambio ontvangen naast eentje van het openbaar vervoer - is de groei spectaculair. Ook in Duitsland was er vorig jaar een groei van 20 %.

Hvandeker : Als men begint na te denken over zijn werkelijke autokosten, ook als men stilstaat , dan zouden er nog heel wat meer klanten zich aanbieden. Cambio moet zijn aanbod hoedanook nog vergroten, anders blijven zelfs deze goede cijfers marginaal. De lat moet gewoon hoger. Waar ik woon ( Ekeren ) is geen Cambio te bespeuren !  Ook de combinatie met de fiets ( verhuur, stalling, etc ) zou moeten onderzocht worden, vind ik.

dwarsliggers

 

6. Ook Ford wuift, naast GM en Toyota, de zware terreinwagens ( SUV's en pick-ups) uit. En willen zuiniger wagens, zoals Focus en Fiesta, niet alleen op de Europese maar ook op de Amerikaanse markt slijten. Dit jaar verkocht Ford , dat steeds symbool stond voor steeds grotere wagens , 14 % minder wagens en momenteel verlieslatend en dat alles ligt hen zeer zwaar op de lever.  Een ander symbolisch fenomeen is het volgend : Toyota, dat zopas GM onttroond heeft als nummer 1 in de wereld, zal wellicht een voormalige GM fabriek ombouwen tot een hybride Prius fabriek. Tja...

Hvandeker : Een succesverhaal voor de ecologie ? Zijdelings, want het gaat hier gewoon om economische logika. Bovendien geeft de strijd op de nieuwe markten zoals China en Rusland een ander beeld : steeds groter wagens. Dus niet erg hoopgevend in het geheel.

 plugin-hybrid_dong_energy

De commentaren zijn gesloten.