19-07-08

Gérard Mestrallet

heating_mainvisu_01

Gérard Mestrallet, de nr 1 bij de nieuwe groep GDF-Suez, heeft een interview ' toegestaan ' aan De Morgen ( dd vandaag 19 juli 2008 ) waar hij nogmaals duidelijk maakt dat hij zijn groep zal verdedigen zoals het een zakenman past. Slaan en zalven, het ligt er vingerdik op. Maar het lijkt duidelijk dat hij niet bereid is ook maar iets toe te geven wat niet in het belang van GDF-Suez is. Het is maar dat men in België beseft , aldus de man, dat zij een heel grote vinger zullen hebben in onze energievoorzieningen .  Enkele markante uitspraken , bedoeld om de Belgische publieke opinie te beïnvloeden via een zoveelste charme-offensief , over :

1. De LNG terminal in Zeebrugge : Wij hebben die gebouwd, het is onze eigendom. Andere landen doen er alles aan om investeerders aa te trekken. In België is de grootste LNG-speler ter wereld actief. Denken de beleidsmakers nu echt dat het zonder ons beter zal gaan ? Als men de terminal zou nationaliseren, dan zal GDF-Suez verplicht zijn om zijn gashub ergens anders uit te bouwen en dan zal de trafiek in Zeebrugge dalen. Kijk, wij houden van België. Hier liggen onze roots. We zijn ook Belgen. De Belgische autoriteiten hebben die boodschap goed begrepen en hebben in het verleden goede afspraken met ons gemaakt over die gasterminal. Van onze kant zijn wij die afspraken nagekomen. Ik hoop nu dat de engagementen die de Belgische regering is aangegaan ook worden nagekomen. Het is een zaak van het hoogste belang, niet alleen van Daniël Termont, waarvoor ik veel respect heb. Maar hij kan ons toch niet wegjagen.

2. Het gouden aandeel : Daar zijn veel misverstanden over , maar uiteindelijk hangt dat aandeel niet van ons af. Frankrijk en België moeten dat onderling regelen.   

3. De kerncentrales : Wat doet België, een land zonder olie, gas of steenkool ? Een land met savoir faire in het nucleaire domein, met de beste nucleaire ingenieurs ter wereld ? Ze willen de kerncentrales sluiten. En als ze dat willen, zullen we ze sluiten, maar het blijft een enorme paradox. En als ze die langer willen openhouden, dan zullen wij - ter compensatie - investeren in projecten op het vlak van hernieuwbare energie. Maar nogmaals, zonder kerncentrales is er veel meer kans op stroomonderbrekingen.

4. De 250 miljoen Euro die België van de Belgische energiesector eist : Dat is een zaak voor Jean-Pierre Hansen ( topman Electrabel) maar ik wacht tot er meer klaarheid is in het dossier.

Hvandeker : De man kent alle dossiers ten gronde, is een lepe vos, kent iets van psychologie en slaat nergens de deur definitief dicht , alhoewel... Mocht ik zijn rechtstreekse tegenstander zijn, ik zou me vooraf heel goed wapenen. Strategisch en tactisch doorzicht geven hem de middelen om enerzijds te slaan en anderzijds te zalven. Keihard enerzijds en poeslief anderzijds. Een beetje frustrerend om zo iemand als tegenstrever te hebben : hij vecht niet maar neemt je de wapens uit handen. Toch wens ik zijn tegenstanders heel veel gedrevenheid, moed en doorzicht : bij het judo gebruikt men ook de kracht van de tegenstander om hem/haar uiteindelijk te vloeren.       

De commentaren zijn gesloten.