19-07-08

De Conventie van Bazel, steeds meer e-rotzooi

baselactionnetwork

De Conventie van Bazel, die goed 15 jaar geleden tot stand kwam en ervoor moest zorgen dat de 3de wereldlanden niet langer de vuinisbelt voor ons toxisch afval zouden zijn, liet veel achterdeurtjes open. Een ontnuchterende blik achter de coulissen van onze mateloze consumptie van electronica.

Volgens het BAN ( het Amerikaanse Basel Action Network zie www.ban.org  ) worden er ELKE MAAND in Lagos, de Nigeriaanse hoofdstad, 500 containers met afgedankte electro-toestellen ( deskcomputers en oude tv's ) gelost, afkomstig van Europa en de VS.

Vorig jaar hebben de Amerikanen een 30 miljoen flatscreens aangekocht en evenveel afgedankte tv's zullen terechtkomen in Nigeria, India en China, als recyclagemateriaal. Maar 75 % is regelrecht toxisch afval ( lood en giftige brandvertragers)  dat gedumpt wordt langs de kant van de weg. Als we dan nog weten dat er steeds meer nieuwe pc's en tv's verkocht worden, dan wordt het afvalprobleem alleen maar groter en groter. In de VS, die de Conventie Bazel nog steeds niet ondertekend heeft ( klinkt bekend ! ), komt er nu een beweging op gang , de ' Electronics Take Back coalition '  die met een campagne een rem willen zetten op deze kwalijke zaak.  Ze vragen de fabrikanten van dat spul  om hard na te denken over de gevolgen en actie te ondernemen. Met wisselend succes overigens.

Ook in Europa is er een richtlijn : de AEEA-richtlijn , maar ook deze werkt niet naar behoren. Allerlei trucs worden uit de kast gehaald om dit allemaal te omzeilen. De gevolgen zijn toch voor een ander. Bron : De Bond dd 11 juli 2008

Hvandeker : Vermits we steeds meer in een consumptiemaatschappij terecht zijn gekomen ( steeds sneller veranderen zonder dat het vorige versleten is ) is dit niet anders voor onze electronica, integendeel. Juist daar zijn er steeds nieuwe snufjes ( oa GSM's, GPS'sen, portable pc's, etc ) en niemand  die een aanzet geeft om dat af te remmen of zelfs in propere recyclage ( cfr recupel ) te voorzien. We putten de aarde uit tegen sneltreinvaart en bezorgen vooral de 3de wereld een hoop e-rotzooi, een nieuw woord ( jammer genoeg) voor de dikke Van Dale ?

 

 

 

Commentaren

ter info en richting usa gaan gebruikte stoelen en banken en kasten (ik werk voor kringwinkel als vrijwilliger)dit ter info en juist (richting afrika gaat eden electro)maar dat doen wij niet als kringwinkel wel zij die ervan daan komen!

Gepost door: geert | 19-07-08

De commentaren zijn gesloten.