16-07-08

Groene zaken zijn ook zaken en veel minder milieubelastend

thorntonbank

Oorlog om windenergie in Noordzee

Met drie nieuwe concessieaanvragen komt de strijd om de schaarse locaties voor windenergie in de Noordzee tot een hoogtepunt. Electrawinds heeft met partner Power@Sea (DEME) een concessie aangevraagd voor een nieuw project. Daarnaast hebben twee groepen een concurrerend voorstel ingediend voor een locatie waar het groenestroombedrijf Aspiravi een windpark wil oprichten.

(tijd) - De oorlog is losgebarsten, zegt een insider. Projectontwikkelaars lopen elkaar voor de voeten om concessies voor windenergie in het Belgische deel van de Noordzee vast te krijgen. Drie parken - Eldepasco, C-Power en Belwind - haalden de voorbije jaren een concessie binnen. De initiatiefnemers van die projecten zetten nu alles op alles voor bijkomende concessies.

De jongste rush viel samen met de bouw van de eerste zes molens op de Thorntonbank door pionier C-Power. Dat gaf investeerders het langverwachte signaal dat het menens wordt.

Het Waalse Air Energy, eigendom van de Nederlandse elektriciteitsproducent Eneco, en Aspiravi, het groenestroombedrijf van een rist Vlaamse gemeenten, dienden dit voorjaar aanvragen in voor nieuwe projecten. De energieregulator CREG wordt sindsdien overstelpt met dossiers. SeaStar is het jongste project voor een windpark tussen de zandbanken Bligh Bank en Bank Zonder Naam, op ruim 38 kilometer voor de kust.

Seastar is een samenwerkingsverband van twee bedrijven die al in andere windparken participeren: Electrawinds en Power@Sea. Electrawinds, het groenestroombedrijf van ondernemer Luc Desender, is een van de initiatiefnemers van Eldepasco. Power@Sea is de holding boven C-Power van de Antwerpse baggeraar DEME en de Waalse publieke investeringsmaatschappijen Ecotech Finance (SRIW) en Socofe.

Maar de plannen van Electrawinds stoppen niet bij Eldepasco en SeaStar. Het ambitieuze bedrijf, dat sp.a-boegbeeld Johan Vande Lanotte als voorzitter heeft, diende met Rentel een concurrerend voorstel in voor het project van Aspiravi. Dat is opmerkelijk want Electrawinds en Aspiravi zitten samen in het nabijgelegen project Eldepasco. 'We zijn partner in het ene project maar zijn vrij voor andere. We hebben dat uitgepraat', zegt Electrawinds- woordvoerster Marleen Vanhecke.


Ackermans

Rentel is een joint venture van Electrawinds en Rent-A-Port, dat gecontroleerd wordt door holding Ackermans & van Haaren en bouwgroep CFE, die ook eigenaar zijn van DEME. 'Rent-A-Port staat echter volledig los van DEME', zegt initiatiefnemer Marc Stordiau, ex-topman van DEME. 'Rent-A-Port is een investeringsvehikel voor havens en infrastructuur op zee', legt Stordiau uit. Rent-A-Port bekijkt ook windenergieprojecten in het buitenland.

Bij verschillende concessieaanvragen voor dezelfde locatie, moet de CREG een keuze maken. Het blijft echter onduidelijk welke criteria daarvoor in aanmerking zullen worden genomen. Om die redenen houden zowel Aspiravi als Rentel de details van hun parken angstvallig geheim. Dat geldt ook voor het Off-Wind, het derde project dat op dezelfde locatie.

Achter Off-Wind schuilt een andere bekende windenergie-investeerder: Econcern. Die Nederlandse groenestroomreus is de eigenaar van Belwind, het project dat het diepst in het Belgische deel van de Noordzee ligt. Econcern heeft wereldwijd ondertussen al 13 windparkprojecten in portefeuille. 'Het was duidelijk dat we in België niet bij één locatie zouden blijven', zegt Frank Coenen, de directeur van Belwind. Hij voegt eraan toe dat Econcern ook voor de locatie van SeaStar een concurrerend voorstel zal indien.

Investeerders reppen zich om de interessantste delen van de windenergiezone voor onze kust in te palmen. Dankzij een gegarandeerde ondersteuning met groenestroomcertificaten gedurende twintig jaar is offshore-windenergie in België een aantrekkelijke manier om groene stroom te produceren.
Electrabel

Behalve op de concessies azen investeerders ook op een pakket van ruim 20 procent in C-Power dat wordt verkocht. Bronnen bij het dossier zeggen dat een consortium rond Electrawinds een bindend bod heeft ingediend. Andere gegadigden zijn de Duitse energiereus RWE en het Nederlandse fonds NIBC. Electrabel zou zich uit de strijd hebben teruggetrokken uit vrees voor te hoog oplopende kosten.


DA/VDB

07:32 - 16/07/2008
Copyright © De Tijd

Hvandeker : Ze drummen, want er is geen plaats genoeg op die plaatsen, zo lijkt het. Maar groene energie komt er, steeds meer. De risico's zijn echter groot omdat het over projecten gaat met soms volkomen nieuwe technologieën welke met zware investeringen samen gaan. Zoals dat meestal gaat zullen waarschijnlijk alleen de grote, kapitaalkrachtige groepen op termijn overblijven. Het kunnen niet allemaal Iberdrola's ( wereldleider op het vlak van duurzame energie ( wind, zon,...) zijn.  Zie ook : www.iberdrolarenovables.es  

en nog meer ( voor cijferende en beleggende ecologisten ) :

http://www.iex.nl/columns/columns_artikel.asp?colid=33855

http://www.iex.nl/columns/columns_artikel.asp?colid=33914

http://www.iex.nl/columns/columns_artikel.asp?colid=34088 

De commentaren zijn gesloten.