08-07-08

Biobrandstoffen : winnaars en verliezers

eten of tanken
 

Hvandeker : Het lijkt er meer en meer op dat biobrandstoffen vurige medestanders ( believers ) en hevige tegenstanders ( non-believers) lijnrecht tegenover  elkaar dreigt te zetten. Soms zou je kunnen zeggen : winnaars tegenover verliezers. En het woordgebruik van beide partijen lijkt dat nog eens te onderlijnen : Als ik even kijk naar sommige reacties van de believers op het bericht dat de EU haar eigen doelstellingen voor het gebruik van biobrandstoffen , dan wordt dit alleen maar bevestigd. Even op een rijtje, geplukt uit DM dd 8/7/2008  : een ongenuanceerd verhaal, appels worden met peren vergeleken, in Europa maakt het niets uit kwa CO2 uitstoot of je koolzaad of tarwe verbouwt, het is te kort door de bocht door te zeggen dat alles slecht is, de studie van de Wereldbank ( over de grote verantwoordelijkheid van biobrandstoffen mbt prijsstijgingen van voedsel ) bestaat trouwens niet, het is een gerucht, het is oncontroleerbaar en dus niet ernstig, er is de mateloos gemanipuleerde publieke opinie, de beslissing van de EU om eea terug te draaien is erg populistisch, twijfel is een Europese ziekte, de verwerkingsfabrieken ( van oa koolzaad ) zullen morgen niet sluiten, maak je daarover geen illusies, de biobrandstof wordt zwartgemaakt en gedemoniseerd, alles wordt over één kam geschoren, koolzaad is niet uitputtend voor de bodem en dat is iets volkomen anders dan maïs verbouwen op regenwoudgrond, er wordt geen onderscheid gemaakt tussen biobrandstoffen van de 1ste en 2de generatie, biobrandstof ( bv uit algen , maar ook uit jatropha ) heeft enorm veel potentieel.

Ik laat de argumenten voor wat ze zijn : zowel voor- als tegenstanders bedienen zich van het wapen van ' het grote eigen gelijk ' in plaats van naar elkaars argumenten te luisteren want die zitten niet echt ver uit elkaar. Maar men blijft zich bedienen van argumenten voor of tegen, naargelang men bij de winnaars dan wel bij de verliezers hoort. Het is het verhaal van ' de pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet ' alsook ' het nemen van de bocht op een zulkdanige manier dat er zo weinig mogelijk gezichtsverlies wordt geleden ' .

Mijn idee : het gebruik van biobrandstoffen zijn in wezen een belangrijke manier om het milieu minder te belasten, maar dienen juist en in de juiste hoeveelheden aangewend te worden. Het blijft een uitdaging voor de wereld om ze gedoseerd en fatsoenlijk in te zetten. Want het is geen of eten/of tanken verhaal maar een en eten/en tanken verhaal .      

21:42 Gepost door hvandeker in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: biobrandstoffen, woordgebruik, eten en tanken |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.