04-07-08

Eerste Indiaas klimaatplan : iets en niets

agra-tajmahal

 

 

 

 

 

 

 

 

Volgens de laatste gegevens is, de laatste 4 jaar, het BNP van India gemiddeld met 9 % toegenomen, de energieconsumptie met 4 % en is India de 4de grootste CO2 uitstoter ter wereld. Ze hebben zopas een klimaatplan klaar, evenwel zonder bindende doelstellingen omdat ze CO2 reductie als een verantwoordelijkheid van industrielanden blijft beschouwen. Maar ze mikken wel op duurzame groei via acht " speerpunten " zoals aanzwengelen van zonne-energie, energie-efficiëntie, duurzaam bouwen, ecologisch waterbeheer, duurzame landbouw, het behouden van het eco-systeem in de Himalaya, het creëren van een groen India en het ontplooien van een strategisch kennisplatform voor klimaatverandering.

Maar er wordt met geen woord gerept over de vermindering van de broeikasgassen, omdat het niet in het Kyotoprotocol voorzien werd. Maar langs de andere kant is er een wetenschappelijke consensus die stelt dat de strijd tegen de opwarming alleen maar kan lukken als zowel China als India een meer dan stevige duit in het klimaatzakje doen. Maar ze zijn daar zo gebeten op de industrielanden zoals de VS, Canada en Japen, die ook weigeren concrete doelstellingen naar voor te schuiven. Terwijl heel wat Indiërs ( 34 % ) het moeten stellen met een dagelijks inkomen van minder dan een dollar. Toch willen ze, ondanks het feit dat ze vinden dat dat deel van de bevolking evenveel recht heeft op economische ontwikkeling, deze ontwikkeling zo duurzaam mogelijk maken.

Door zich constructief op te stellen op de komende G8 in Japan willen ze ook goodwill tonen bij de komende onderhandelingen, mits geld  en westerse steun via geld en groene technologie(overdracht). Iedere bereidheid van India om een deel van de verantwoordelijkheid op zich te nemen zal voor een stuk de druk op de weigerachtige industrielanden verhogen. Bron DM 2/7/08

Hvandeker : Zowel politiek als economisch kan ik de zienswijze en de positie van de Indische regering begrijpen. Maar ze kunnen niet eeuwig aan de kant blijven staan, daarvoor is de opwarming al in een te ver gevorderd stadium, volgens de meest recente wetenschappelijke bewijzen. Alleen zullen ze dat nooit doen, als de verantwoordelijkheid niet eerlijker ' verdeeld ' wordt. Dus de VS, Canada, Japan zullen een stevige duit in het klimaatzakje moeten doen. Met harde, haalbare en betaalbare doelstellingen.    

18:15 Gepost door hvandeker in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: indiaas klimaatplan |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.