27-06-08

Even wat milieu- en klimaat- en energiepraat van de laatste dagen...deel 3

1. DM 26/6 : Agoria denkt dat Vlaanderen binnen 10 tot 15 jaar zo'n 25.000 extra jobs kan creëren in onderzoek en ontwikkeling rond groene energie. Daarvoor dienen een 5-tal initiatieven genomen te worden, met de financiële steun van Vlaanderen, die de kennis over duurzame energie op een hoger niveau moet tillen : Experimentele infrastructuur voor het testen van onderdelen van windturbines, oprichten van een Vlaams interuniversitair platform om de kosten van zonne-energie gevoelig te verlagen, opzetten van een modelproject voor een intelligent electriciteitsnetwerk om duurzame energie een betere toegang tot het net te verzekeren, een modelinstallatie voor biobrandstoffen van de 2de generatie opzetten en een modelinstallatie voor het gebruik van biomassa bij de productie en het gebruik van waterstof. Deze projecten moeten internationaal relevant zijn, want voor 90 % uitvoerbaar en met spoed worden uitgevoerd, want de concurrentie in andere Europese landen staat ook niet stil, aldus het platform Generaties. We kunnen nog steeds een wereldpositie uitbouwen.

Hvandeker : Allemaal nogal technisch en moeilijk voor een buitenstaander. Veelbelovende plannen, nu de Vlaamse centen nog en hopen op snelle return onder welke vorm ook ( banen, handel, industrie ).  

2. DM 26/6 : Volgens de CIA kunnen de veranderende weerpatronen bijdragen aan de politieke instabiliteit in de wereld, de ineenstorting van regeringen, de vorming van terroristische toevluchtsoorden, etc. In een rapport plaatse ze de klimaatverandering op hetzelfde niveau als nucleaire proliferatie, terrorisme en radicaal islamisme en is dus vanaf nu een mogelijke bedreiging voor de nationale veiligheid.

Hvandeker : Goed om weten. De VS hebben zo hun eigen denkwereld. 

3. DM 26/6 : Energieleverancier Luminus ( cfr SPE, cfr EDF zie ook vorige posting mbt Suez-GDF-EDF " energie in Franse handen " ) gaat vanaf 1/10/2008 zijn aardgasprijs voor gezinnen en KMO's verhogen.

Hvandeker : En de klant is steeds weer de sigaar, want echt geïnformeerd zal hij niet worden, vrees ik. Om maar iets te noemen : " prijsverhoging wegens de wereldwijd gestegen grondstofprijzen " , wat kan je daar mee ? Weer veranderen ? Of slikken en betalen !

4. DM 26/6 : Parijs stelt tegen einde 2009 4.000 electrische autootjes voor korte afstanden ter beschikking ( huren ) op 700 punten in de stad, zoals dat nu reeds voor een habbekrats met de fietsen gebeurt. Van Velib naar Autolib dus.

Hvandeker : Echte citymarketing. Proper vervoer op de korte afstand, iets om na te volgen.

6444_toparticlephoto

  

De commentaren zijn gesloten.