17-06-08

Wanneer gaat de BTW op energie van 21 naar 6 % ?

heating_mainvisu_01
 

In De Morgen dd 14/6/2008 vraagt Tom De Meester, energieverantwoordelijke van pvda en initiatiefnemer van de petitie www.6procent.be die reeds 100.000 handtekeningen heeft verzameld, zich af wanneer die BTW op gas en electriciteit nu eindelijk zal verlaagd worden. Hij neemt daarbij de argumenten van D. Reynders om dit niet te doen op de korrel :

1. Elke lidstaat kan dat autonoom beslissen en heeft geen akkoord van de Europese Raad nodig, zoals Reynders beweert.

2. De regering heeft geen geld, zegt Reynders. Maar als de prijzen van energie - gas, electriciteit en olie-  stijgen ( basis voor BTW heffing), gaat de BTW ook omhoog en stijgen de inkomsten voor de staat. De fiscale meerontvangsten van BTW zijn momenteel heel groot. Bovendien worden er heel wat cadeaus uitgedeeld : notionele intresten, blauw blauw laten van ten onrechte geïnde sommen door Electrabel - Suez.Dat gaat over bedragen van minstens vele miljarden Euro's. Slechts 700 miljoen is het prijskaartje van de BTW verlaging, zegt minister Magnette. De rekening is dan snel gemaakt.

3. De maatregel zou asociaal zijn, omdat de rijke gezinnen dan meer bevoordeeld worden dan de armere gezinnen. Aldus D. Reynders. Dat hij dat maar eens verteld aan hen die een groot deel van hun inkomen moeten besteden aan energie.

Gas en ecltriciteit zijn net als voeding basisbehoeftes, die voor iedereen goedkoop beschikbaar moeten zijn en aldus een verlaagd BTW tarief verdienen.

Hvandeker : Een beetje politieke moed en de meerderheid van de bevolking zal heel tevreden zijn, want het zou een rechtvaardige maatregel zijn welke niet alleen de armen maar ook de middeninkomens zullen tevreden stellen. Gas en electriciteit is geen kaviaar, maar soms bittere noodzaak. Bekijk en lees de petitie en oordeel zelf of je 21 % op gas en electriciteit rechtvaardig vindt.   

  

De commentaren zijn gesloten.