16-06-08

Groene knipsels van de voorbije dagen

Knack dd 11/6 : Gezondheidskosten verbonden aan dieselwagens stijgen. Er worden heel wat politieke beslissingen genomen op basis van verouderde wetenschappelijke modellen. Zo dalen al geruime tijd , volgens Luc Int Panis van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek - het VITO, de concentraties aan zwavel- en stikstofdioxide maar stijgt het aandeel ammonium dat snel verbindingen met andere stoffen maakt spectaculair. Wat als eindresultaat geeft dat de externe kostprijs, die rekening houdt oa met de volksgezondheid, stijgt van 0.32 naar 0.65 Eurocent per kilometer. Als de software van luchtvervuilingssimulaties niet regelmatig aan de nieuwste situatie wordt aangepast , dreigen dus foute maatregelen - oa over het rekeningrijden - genomen te worden.

Hvandeker : Goed om weten, vooral voor beleidsmakers welke zich laten leiden door dit soort informatie. Wees dus kritisch , is de boodschap van het VITO.

Knack dd 11/6 : Verbruikersorganisaties, vakbonden en milieubewegingen voerden vorige week acties tegen het Belgische energiebeleid. Wat enigszins als surrealistisch kan bestempeld worden , want België heeft helemaal geen energiebeleid. Ze kregen van de heer Leterme een aantal beloftes waar ze positief op reageerden, wat toch opmerkelijk kan genoemd worden want de beloftes waren schaamteloos vernederend. Wie die dossiers kent zal dat beamen : De 250 miljoen Euro, het langer openblijven van de afgeschreven kerncentrales, het systematisch verzwakken en inhakken van en op de Creg, etc.

Hvandeker : Eigenlijk onbegrijpelijk dat men zich met een kluitje in het riet laat sturen. Dat men tevreden is met een dode mus. Dat men deze vernederende uitspraken pikt van het hoofd van een " regering " zonder lange termijnvisie op de energievoorziening. Ik snap het evenmin, Ewald Pironet ( schrijver van het artikel).

DM 13/6 : Nieuwbouw in Amsterdam tegen 2015 helemaal klimaatneutraal. Tegen 2010 reeds een derde. Sneller dan wat er op landelijk niveau werd afgesproken. Ze gebruiken daarvoor oa zeer sterke isolaties, zelf opgewekte energie via zonnepanelen of warmte-koude opslag op basis van grondwater, restafval van energiecentrales, etc. Een schitterend initiatief van de 2 GroenLinkse wethouders, stelt Serge De Gheldere en een krachtig signaal naar stedelijke en andere beleidsmakers. Ook Wenen en Frankfurt en nog heel wat ander steden bewijzen dat duurzaam bouwen op iets langere termijn zowel economische als ecologische voordelen heeft.

Hvandeker : Ze kunnen niet alleen goed voetballen, ook duurzaam bouwen staat bovenaan op het palmares.   

DM 13/6 : Magnette heeft een akkoord bereikt met de  belangrijkste energieleveranciers om de energiefactuur te vereenvoudigen : meer informatie ( oa waar men met een klacht terecht kan ) en meer en betere informaties over verbruik en samenstelling van de prijs.

Hvandeker : Afwachten , want wat voor de één leesbaar is, is voor de andere totaal onbegrijpelijk. Hopelijk kunnen we nog steeds terecht op een telefoon met een mens aan de andere kant in plaats van nummertjes die een onbegrijpelijk pad volgen.

DM 12/6 :  Chinese staatsoliebedrijven dicteren het Chinese energiebeleid. En dus is er totaal geen controle en uiteraard geen strategie, hoogstens wat incoherente en versnipperde maatregelen.

Hvandeker : Dat België geen energiebeleid heeft, tja, maar dat China - de snelst groeiende energievreter - geen beleid heeft, stemt tot nadenken. Uiteraard is het dan ook gemakkelijk aan te nemen dat de strijd tegen de klimaatopwarming geen prioriteit is, integendeel. Ze baseren zich op economische groei, niet op ecologische bekommernissen.

DM 14/6 : De stad Hamburg lost een stuk van het afvalprobleem van Napels, tegen betaling, op. 250 Euro per ton betalen de Napolitanen aan de Hamburgers. Dat is 10 oude Bef per kg ( ! ). Er zou een contract lopen van 200.000 ton. Via de afvalexpres komt het afval terecht in ovens die tot 1.000 graden Celsius warm zijn. De 70 ovens in Hamburg zijn spitstechnologie en zetten de verbrande afval om in energie , waterstoom om huizen en appartementen te verwarmen.

Hvandeker : Niet gek die Hamburgers, aldus passeert men 2 x langs de kassa.

DM 14/6 : De Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel, nodigt alle geïnteresseerden uit voor een informatietentoonstelling over de Oosterweelverbinding, welke de Antwerpse Ring sluit met een tunnel onder de Schelde en een brug De Lange Wapper ten noorden van het Eilandje. Van 17 juni tot en met 28 juni in het Felix Archief aan de Oude Leeuwenrui 29 te Anwerpen. Van disndag tot en met zaterdag van 13 tot 17 uur, iedere woensdag avond tot 20 uur, niet op zondag en maandag. Informatie en een stel specialisten doen de rest.

Hvandeker : Opvallend charmeoffensief. Doe de moeite om langs te gaan en zeer kritisch te kijken, te luisteren, vragen te stellen. Want de protesten zwellen aan... en met reden. Gewoon megalomaan en vooral ongezond voor duizenden Antwerpenaren, ook kinderen.

DM 14/6 : Zeer dure brandstof zet aan tot carpoolen. Men spaart op jaarbasis tot 3.000 Euro uit door te carpoolen. Dat is 250 Euro in de zak, per maand. Op de website www.carpoolplaza.be kan men ook berekenen wat carpooling kan opbrengen aan carpooler of chauffeur.

Hvandeker : Handig, interessant en niet alleen goed voor de geldbeugel maar ook voor het milieu. Beslist eens langs gaan.   

22:56 Gepost door hvandeker in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.