16-06-08

C2C en Mc Donalds

Een citaat uit het verslag van het symposium Cradle to cradle ( C2C) op de website van Groen.

"Verpakkingen of producten moeten ten slotte ontworpen worden met het oog op toekomstige 'upcycling'. Als voorbeeld geven de auteurs verpakkingen met plantenzaden die uitschieten als de verpakking biologisch afbreekt. Het design van producten moet rekening houden met de driehoek: ecology – equity – economy. Producten die aan alle drie die voorwaarden voldoen, zijn ecologisch intelligent ontworpen. Het uiteindelijk doel is recht op leven voor allen, ook voor toekomstige generaties ".

 

Ik ben, erg tegen mijn overtuiging, met mijn 3 kleinkinderen toch eens afgestapt aan een Mc Donalds. Kinderen kunnen nu eenmaal erg overtuigend zijn , oma had iets beloofd, want in iedere Maaltijddoos zit toch een verrassing. In dit geval een oplichtend sterretje dat het na enkele sessies reeds vertikte. Voor dat we thuis waren hadden ze reeds alle drie de geest gegeven. Wegwerpen dus. Ik ga niet alle details beschrijven over wat we allemaal te eten hebben gekregen, maar we werden wel bedolven onder eindeloze verpakkingen : de Mc X in een doosje, de worteltjes in een zakje, het bestek in een ander plastiek zakje, het dessert - enkele schijfjes appel- idem dito en alles werd dan nog eens vakkundig in een doos gestopt. Ik vermoed dat 80 % van het " volume " bestond uit verpakking. Alle zoveel minuten komen de jongens het afval weghalen ! Ik denk niet dat de mensen van de Mc Donalds al ooit van de Cradle to cradle principes gehoord hebben laat staan dat ze het zouden overwegen om ze toe te passen. 

En indien de kids mij nog eens willen overtuigen, dan zullen ze uit een ander vaatje moeten tappen. Ik vond het de wansmaak, letterlijk en figuurlijk, ten top. Er is voor de ecologie nog een heel lange weg af te leggen en daar veranderen symposiums voorlopig heel weinig aan. Maar het is goed dat het aandacht krijgt, ook van de industrie en mogelijk in de toekomst zelfs van de voedingsindustrie want daar is nog een lange weg af te leggen...want ecologisch intelligent waren de genoemde verpakkingen zeker niet en van " upcycling " was al helemaal niets te merken. En smakelijk vond ik het helemaal niet.    

11:15 Gepost door hvandeker in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cradle to cradle, c2c, upcycling, mc donalds |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.