05-05-08

Bicycity geeft startschot voor Brusselse Fietsweek

bicycity

Oproep tot mobilisatie

Hoe meer mensen deelnemen aan BicyCity, hoe duidelijker onze boodschap zal zijn. Daarom vragen we de sociale en milieuverenigingen, de jeugdbewegingen, de vakbonden en alle geïnteresseerde verenigingen om deze oproep tot mobilisatie te verspreiden onder hun leden.

"Met de fiets op de snelweg op 18 mei 2008!

Op 6 mei 2007 namen 10.000 mensen deel aan de eerste editie van BicyCity, de grootste kritische (fiets)massa van België. Een grote groep fietsers reed de snelweg op en profiteerde van de unieke gelegenheid om de ruimte die normaal voorbehouden is aan de auto, te veroveren.
BicyCity is ook dit jaar van de partij: duizenden mensen fietsen opnieuw vanuit alle hoeken van het land via een stuk autosnelweg naar Brussel. Daar rijden ze via de kleine ring naar het Jubelpark voor het Fietsfeest.

BicyCity is een familiaal en feestelijk gebeuren, maar heeft ook duidelijke eisen. BicyCity vraagt meer ruimte voor het intelligente transportmiddel dat de fiets is. Dagelijks de fiets gebruiken is op een goedkope en gemakkelijke manier onze planeet sparen. Je krijgt gezondere lucht en minder lawaaioverlast. Kortom: de fiets, da's vrijheid, gezondheid, plezier!

BicyCity wil het beleid een flink duwtje in de goede richting geven, want:

  • meer fietsers =  minder opstoppingen en veiligere steden. Elke fiets meer is een auto minder die vastzit in het verkeer.
  • meer fietsers = minder uitstoot van broeikas- en andere vervuilende gassen. De fiets is een duurzaam transportmiddel.
  • meer fietsen = gezondheidsproblemen vermijden. Fietsen is een dagelijkse oefening om in goede conditie te blijven.
  • meer fietsen = tijd en geld sparen. Elk jaar gaan 2 miljoen werkuren verloren in de files rond Brussel.

Daarom vragen we om samen met ons meer aandacht op te eisen voor meer infrastructuur, betere verkeersveiligheid en reëel fiscale voordelen voor de fietser.

Tot zondag 18 mei 2008!"

Ondertekend door

ACW - koepel van christelijke werknemersorganisaties
BBL - Bond Beter Leefmilieu
BRAL - Brusselse Raad voor het Leefmilieu
Ecolo
Fietsersbond
Gracq- Les Cyclistes Quotidiens
Groen!
IEW - Inter-Environnement Wallonie
Ik Ben Voor (IBVV) - Je suis pour (IBSR)
Jeugd Rode Kruis
JNM
Jong Groen!
Jong N-VA
Jong CD&V
Koninklijke Belgische Wielrijdersbond 
LEEF! Herzele
Ligue de famille
Natuurpunt
Openvld
Pro Velo vzw
Réseau Idée Asbl
SAP/LCR
Uilekot

Hvandeker : een tof en eigentijds initiatief, een soort win-win-win-win-win-etc situatie, een belangrijk signaal ook en vooral naar de overheid om de zachte mobiliteit alle ruimte te geven, zowel letterlijk als figuurlijk. Als ik in mijn eigen leefomgeving met de fiets rijdt ( durf te rijden ) dan riskeer ik regelmatig mijn leven en als ik dan om te ontsnappen op de stoep rij ( beter bange Piet dan dooie Piet) dan ben ik nog in overtreding . En als ik dan met de fiets ga winkelen, dan lees ik op de uitstalramen van de winkels ( waar ik dus klant ben ) : " Geen fietsen tegen de gevel graag ". De boodschap is duidelijk, dat ze dan een fietsenrek plaatsen. Maar dat kan er blijkbaar ( bij de meesten toch ) niet af. Mijn keuze waar ik winkel wordt op die manier wel heel gemakkelijk gemaakt. 

 

14:02 Gepost door hvandeker in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bicycity, jubelpark, win-win-win-win-win |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.