04-05-08

Luc Versteylen zonder ! en Groen met !

versteylen2

Luc Versteylen is 80 geworden, een mooi moment om een balans op te maken. Dat doet hij in het boek Groen? In het spoor van Luc versteylen, geschreven door Karel Michiels. Groen? met vraagteken in plaats van met uitroepteken, een typisch symbool van de wanhoop en de frustraties in de partij.
Versteylen doorbrak zowat alle taboes, ook seksuele, vaak tot ergernis van zijn kerkelijke superieuren en politieke medestanders. Hij stichtte de Groene Fietsers, organiseerde een bezinningscentrum in Viersel, lanceerde midden jaren ’70 al het woord ‘groen’ om zijn ideologie een kleur te geven en lag aan de basis van de oprichting van Agalev.
Luc Versteylen is geen heilige. De scherpe kritiek die hem vaak te beurt is gevallen, komt in het boek net zo goed aan bod als zijn pionierswerk. Maar Karel Michiels maakt er geen geheim van dat hij dezelfde stille droom koestert als Versteylen: dat we ooit met z’n allen daadwerkelijk anders moeten gaan leven, liefst zonder uitroepteken.
M.m.v.: Houtekiet - www.hetandereboek.com

Hvandeker : Groen zal wel goede redenen gehad hebben om een uitroepteken achter zijn naam te zetten, alleen weet ik het zelf niet zo goed. Dat het een typisch symbool zou zijn van de wanhoop en de frustraties in de partij, dat is dan weer een brug of tien te ver. Om een lang verhaal wat in te korten : voor mij hoeft het ! niet echt en echt niet. Punt. De inhoud van wat de ecologisten willen is veel en veel belangrijker dan al die leestekens-neukerij. En daar zijn de groenen goed bezig : het is de enige partij die echt met de ecologische uitdagingen ( op lange termijn vooral ) bezig zijn. Verder moeten ze zich proberen staande te houden tussen al die korte termijnpolitici...

Verder kan ik het boek van Karel Michiels alleen maar aanbevelen, om dezelfde reden : blijven leven zoals nu ( meer consumeren en produceren dan de aarde kan " opbrengen " ) kan niet langer. Versteylen is en blijft een bijzonder man. Daarom hoef je , gelukkig maar, niet met alles akkoord te gaan.  

zon2

 

De commentaren zijn gesloten.