18-04-08

Eten is geen koopwaar zoals alle andere.

6782_toparticlephoto
 Hvandeker : In een opmerkelijk artikel in De Morgen van gisteren pleit Jan Aertsen, directeur van Vredeseilanden, voor de familiale landbouw als oplossing voor de voedselcrisis. Zonder een expert hierin te zijn ben ik geneigd een heel eind mee te gaan in zijn redenering :

" Familiale landbouw kan de wereldbevolking voeden, vandaag, morgen als over 50 jaar, op een duurzame manier. Alleen moeten enkele belangrijke voorwarden vervuld geraken. En die zijn :

1. Overheden moeten hun verantwoordelijkheid nemen door te kiezen voor een meer familiale landbouw in plaats van een agro-industriële, gebaseerd op moderne hightech. Ze moeten ook het recht hebben om hun landbouwbeleid in eigen handen te nemen in plaats van de voedselproductie verder te liberaliseren en over te leveren aan de vrije " wereld " markt.

2. Ook handelaars,  fabrikanten en grootdistributie hebben een grote verantwoordelijkheid. Ze zullen niet alleen financieel winstgevend moeten zijn, maar ook oog hebben voor sociale, ecologische en duurzame elementen in hun uitbating. En er voor zorgen dat de boeren , helemaal vooraan in de voedselketen, hun rechtmatige ebn rechtvaardige plaats krijgen.  

3. Eten is geen koopwaar zoals alle andere. Laat de wereldwijde organisaties die zich met voedsel bezighouden, zoals de Wereldvoedselorganisatie , hun rol ten volle spelen. En bezorg hen het mandaat voor een duuurzame landbouw in de wereld.  

Hvandeker : Basisvoedsel, maar ook proper water, zuivere lucht en energie zijn inderdaad geen " koopwaar ". Zonder dat kan men moeilijk overleven. Ze dus overlaten aan de vrije markt, met alle speculaties vandien, is niet juist. Omdat mensen gewoon recht hebben op een minimum aan basis. Maar bv het " aankopen " van enkele zakjes zuivere lucht in het centrum van een of andere grootstad, dat is toch niet meer normaal. En we zitten er al dicht bij : kijk maar eens rond.  

De commentaren zijn gesloten.