15-04-08

e-MO van 11 april 2008 : Enkele straffe verhalen

Amerikaanse partijconventies groener dan groen

Milieu wordt een bepalend thema tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dat blijkt althans uit de organisatie van de partijconventies die over enkele maanden plaatsvinden. Zowel de Democraten als de Republikeinen zetten alle zeilen bij om hun conventie in een zo groen mogelijk kleedje te steken.

Lees meer

Fiscaal voordeel voor microfinanciering

De senaatscommissie Financiën en Economische Aangelegenheden heeft een wetsvoorstel aangenomen om fondsen die via leningen, kapitaalparticipatie of waarborgen investeren in microfinanciering in ontwikkelingslanden, fiscaal aan te moedigen.

Lees meer

Belgen halen biodiesel uit Congolese palmolie

Nu de industriële productie van biobrandstoffen wereldwijd onder vuur ligt, toont de Karel de Grote-Hogeschool dat het ook anders kan. Op vraag van de ngo CDI Bwamanda ontwikkelde ze een procédé om semi-biodiesel uit palmolie te winnen. “Zonder gevolgen voor het milieu en de voedselvoorziening van de bevolking”, klinkt het.

Lees meer

Wereldbank zoek synergieën in strijd tegen armoede en klimaatverandering

Maatregelen die arme landen minder kwetsbaar maken voor klimaatverandering, zijn meestal ook goed voor de armoedebestrijding, en vice versa. “Economische en sociale ontwikkeling is de beste manier om landen te wapenen tegen klimaatproblemen”, zo schrijven Wereldbank en IMF in hun jaarlijkse Global Monitoring Report over de vooruitgang op weg naar de Millenniumdoelen van de Verenigde Naties.

   Lees meer

 

Voedselprijzen op alarmniveau

Het voorbije jaar is maïs 31 procent duurder geworden, soja 87 procent en tarwe 130 procent. Intussen is de wereldgraanvoorraad gevaarlijk gekrompen; de reserves dekken nu amper nog 40 dagen van het wereldverbruik. Jacques Diouf, directeur-generaal van de Voedsel en Landbouworganisatie (FAO) van de VN, noemt de stijgende voedselprijzen een 'noodsituatie'.

Lees meer

De commentaren zijn gesloten.