28-03-08

Wat losse groene berichten.

7435_largearticlephoto

1. De groene kamer van de BBC, Auntie Beeb voor de vrienden, geeft een wekelijks overzicht van opiniestukken over milieu, energie en klimaatverandering op http://news.bbc.co.uk/2/hi/in_depth/sci_tech/green_room/d...

Je kan er terecht voor groene problemen en oplossingen, debatten, fora van en met wetenschappers en opiniemakers. Je hebt er ook een stem voor wat betreft te behandelen onderwerpen en reacties ... Bron : Kompas 08 van maart 2008

Hvandeker : Alles natuurlijk in de taal van Queen Elisabeth. Maar verder zeker de moeite om eens binnen te springen.

2. Dixie Dansercoer helpt opnieuw sterk mee aan de bewustmaking rond de klimaatopwarming. Daarom lanceerde hij zopas een computerspel rond de klimaatproblematiek. Hij keerde onlangs terug van een bezoek aan Antarctica en stelde de gevolgen vast van de opwarming. Het spel is voor kinderen vanaf 12 jaar bedoeld : www.cool4antarctica.com Bron : Bron : Kompas 08 van maart 2008

Hvandeker : Ook voor grote kinderen ? Ik denk het wel, je bent overigens nooit te oud om te leren.

3. Wat hebben Dimitri Leue en Marie Vinck gemeen ? Hun liefde voor film en theater, hun sociale bewogenheid en hun opvallende bezorgdheid voor milieu en klimaat. Ze dromen dus van een betere toekomst, maar beseffen dat dit geen eenvoudige opdracht is.  

Dimitri trekt met zijn aangepaste bakfiets ten strijde ten voordele van de windmolens en noemt zich daarom Don Kyoto, in tegenstelling met Don Quijote die tegen deze dingen vocht. Hij is een moderne eco-strijder die vecht tegen de hypocrisie en breekt een lans voor de duurzaamheid der dingen : op het podium zorgt hij al fietsend voor zijn eigen licht, ontroerend en bewust lachwekkend. Hij bezoekt met zijn bakfiets een 25 tal schouwburgen en wil zo'n 2.000 km bijeenfietsen tijdens zijn missie. Bron : Den Antwerpenaar van deze week.

Practisch : www.rataplanvzw.be

Hvandeker : Kunstenaars voelen de dingen sneller aan en reageren meestal met hun hart.   

4. Vlaams minister van Leefmilieu Hilde Crevits geeft toe dat Vlaanderen de fijnstofnorm niet haalt. En wil daarom uitstel vragen tot 2010 om niet in overtreding te zijn met de Europese richtlijn. De diverse plannen werken dus niet voldoende. Bron : De Morgen dd 28/3/2008.

Hvandeker : Uitstel, afschuiven van de verantwoordelijkheid, de zwarte piet doorspelen ( slechts 29 % komt van Vlaamse uitstoot), overerving, etc Ze kan niet anders dan toegeven dat de resultaten bedroevend zijn en daarom die ( verwachte ) uitvluchten.

5. 27 % van de bedrijven lijdt onder de klimaatverandering : Dit komt uit een studie van Atradius, actief in kredietverzekeringen. En bedrijven plannen dus maatregelen : verhuis van vaste activa , afsluiten van een verzekering. Wat zijn nu de oorzaken : hevige regenval en hittegolven zijn de belangrijkste redenen van kostenverhoging en omzetdaling. Bron : De Morgen dd 28/3/2008.

Hvandeker : Ze worden ( eindelijk ) wakker. Adequaat en tijdig reageren , zeg maar anticiperen, is de enige juiste aanpak.      

De commentaren zijn gesloten.